Студени напитки, плодове и зеленчуци предпазват от сърдечно-съдови заболявания 09.07 | 18:00

Лятото е най-опасното време от годината

От iNews.bg

По време на горещините в организма трябва да се поддържа алкално равновесие и солеви баланс. Това се постига чрез подходящи храни и напитки, като вода, айрян, таратор, кисело мляко с магданоз, прясно изцедени сокове, плодове и зеленчуци, студени супи от домати, зелен фасул и др.

Доцент Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, заяви пред БТА, че трябва да балансираме тялото си през летните горещини.

Високите температури увеличават риска от сърдечно-съдовите заболявания. Височините на кръвното налягане се понижават заради липсата на течности в организма и разширяването на кръвоносните съдове.

Хората, които имат байпас е нужно да се хранят често и по малко, за да не се подува стомахът и не трябва да пият много студени напитки.

Горещините обострят психозите, влошават състоянието на болните от епилепсия. Мозъкът е зависим от кръвообращението и когато се наруши балансът на кръвоснабдяването, се нарушава терморегулацията, която води до депресивна или еуфорична криза.

Водещи

Най-четени