Студенти по медицина: Държавата губи 5 млн. лв. от напускането на млади лекари 20.10 | 20:37

Представители на студентските съвети на медицинските университети настояват за увеличение на докторантите и специализантите

От Кремена Бедерева

С напускането на България на сто млади лекари държавата губи 5 млн. лв. според студенти по медицина.

Доволни сме, че у нас таксите са по-ниски - 900 лв., а стойността на обучението за една година е 7340 лв. Но държавата трябва да си връща инвестициите - около 50 000 лв. за шестгодишното обучение на един лекар.

С напускането на 100 млади лекари държавата губи 5 млн. лв., заявиха на пресконференция представители на студентските съвети на медицинските университети, съобщава БТА.

В позиция до премиера, председателя на парламентарната комисия по наука и образование, просветния и здравния министър те настояват за увеличаване на бройката за докторанти и специализанти в медицинските университети - за да не са принудени младите медици да заминават за чужбина, за безплатни противохепатитни ваксини за студентите, работещите с рискови групи пациенти, и за подобряване на работата на програмата "Еразъм" в медицинското образование.

Всяка година завършват 600 медици, а специализациите и докторантурите са около 1400, като за тях кандидатстват и завършили през предишни години, чуждестранни студенти и на платено обучение, казаха инициаторите.

По думите им за учебната 2011/2012 г. е определена максимална стипендия по "Еразъм" около 350 евро, за да се удвои броят на заминаващите за обучение в чужбина. Опасяваме се, че 50-процентното намаляване на сумата ще откаже значителна част от вече одобрените студенти и докторанти, посочиха инициаторите.

Германия е най-желаната страна за специализация на младите български медици. Най-предпочитаните от тях специалности са хирургия, ортопедия, кардиология, офталмология, дерматология, а най-нежеланите - патоанатомия, съдебна медицина, реанимация, онкология, хематология, анестезиология. Анестезиолозите са около 800, а по стандартите трябва да са близо 1500, казаха студентите.

Водещи

Най-четени