Студентите по медицина оставали у нас след завършване 10.10 | 14:29

Това смята образователният министър, който бе в Медицинския университет в Плевен

От Кремена Бедерева

Огромната част от завършващите нашите медицински университети остават на работа в България. Това заяви в Плевен министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

Той бе категоричен, че медицинската професия е единствената, в която практически няма безработица. Трябва да сложим край на мита за лошото заплащане на медицинските сестри и лекари - заплатите са различни в зависимост кой къде работи, коментира Игнатов.

Според него благодарение на финансовата стабилност в нашата страна през следващите години ще има едно много по-добро развитие на българската индустрия, което ще доведе до по-високи заплати.

Нямаме изобилие, но финансовата стабилност у нас е гаранция за бавен напредък, прогнозира той. Важното е, че нашето медицинско образование е на световно ниво и е конкурентоспособно, добави министърът.

Според него то се развива благополучно и в технологично отношение.

Трети пореден випуск от 76 медицински сестри и акушерки завърши с висок успех факултет "Здравни грижи" на Медицинския университет в Плевен. Професионална степен "бакалавър" постигнаха 56 медицински сестри и 20 акушерки. Средният успех за специалност "Акушерка" е много добър 4.86, а за специалност "Медицинска сестра" - много добър 4.68.

С отличен успех сред дипломантите са шест медицински сестри и една акушерка. Всички от завършилите акушерки и над 90 на сто от сестрите са намерили професионална реализация у нас като 24 от тях работят в университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен.

Останалите са ангажирани в различни медицински центрове, детски ясли, частни болници в града. Дипломанти от випуск `2011 са наети на работа в здравни заведения в десетки градове от страната - София, Бургас, Варна, Перник, Русе, Стара Загора, Търговище, Силистра.

Повечето от завършилите искат да продължат обучението си в магистърските програми на университета. Успешната професионална реализация на кадрите ни е показател за високото качество на обучение и утвърждава Плевен като желан университетски град и голям медицински център извън столицата, коментира ректорът, проф. Григор Горчев.

Випускът бе представен официално днес - 10 октомври. На тържеството присъстваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, и министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов.

Най-четени