Студът катализира инфарктите и други сърдечни проблеми 02.02 | 20:44

Ако сърцето ви боли продължително, търсете лекарска помощ и не отлагайте

От Андриян Георгиев

Студът е една от причините през последните дни да са приети повече пациенти за болнично лечение заради инфаркт или други сърдечни проблеми. 

Например в софийските болници са приети повече пациенти със сърдечни оплаквания и инфаркти. Тревожен е фактът, че част от тях са млади хора между 35 и 40 години. 

За последните 24 часа само във Втора многопрофилна болница в София четирима пациенти постъпват с инфаркт. Един от тях е поразен тази сутрин докато чака навън в студа. Спешна безкръвна операция спасява живота му. За щастие пациентът е потърсил и получил лекарската помощ навреме. 

Кардиологът д-р Георги Тодоров обяснява, че студеното време е рисково за хората със слабо сърце.

"Ниските температури имат едно негативно влияние върху сърдечно болните и могат да увеличат сърдечните пристъпи. В последните два дни, в които ние сме дежурни, имаме увеличаване на бройката приети”, каза д-р Георги Тодоров пред bTV.

За да се ограничи загубата на телесна температура, сърцето започва да работи по-интензивно и това може да предизвика болка у пациентите, а при стеснени съдове и инфаркт.

"Това най-често се случва, когато пациент рязко промени температурата, към която се е адаптирал, например стои в топла стая, излиза навън без да е облечен добре - поемането на първите глътки студен въздух - това може да доведе до спазъм. Не трябва рязко да се преминава от топло на студено. Пациентите, които имат сърдечни проблеми, трябва преди излизане да вземат нитропрепарат”, каза кардиологът. 

Много често пациентите не разпознават сърдечната болка. Затова кардиолозите съветват, ако болката в сърдечната област е продължителна, да се търси лекарска помощ и да не се отлага, защото изгубеното време може да се окаже фатално.  

Водещи

Най-четени