Стъпвайте внимателно сред природата - влечуги дебнат от шубрака 13.08 | 07:15

Заради топлото време змиите са плъзнали навсякъде

От Христина Рафаилова

Всички, които обичат природата, трябва да внимават за всяка своят стъпка, тъй като опасност дебне от шубрака.  От столичната Спешна помощ предупреждават, че е започнал сезонът на змиите, информира в. "Труд". 

Студенокръвните, които обичат да се припичат на слънце, " се зарадваха" на жегите от последните дни и излязоха от скривалищата си и плъзнаха по своите маркирани от години територии. 

"Настъплението" на влечугите обаче не трябва да плаши излезлите сред природата.  Спешна помощ и филиалът в Софийска област са се подготвили и вече за заредени с противозмийски серум.

Също така  е създадена организация за доставки на допълнителни количества притовоотрова , ако се наложи. 

Опасността дебне и във високопланинските райони като Великотърновско, Своге, Трън

населените места в Рила и Пирин. "За съжаление обаче с последните промени в природата влечугите буквално могат да са навсякъде, дори в крайните квартали на столицата", каза специалист от Военна болница. 

Д-р Златанов, който е и шеф на Регионалната здравна инспекция в Софийска област, преди дни е разпратил указания до кметовете как да реагират при нещастия със змии, как да се справят с акарите и другите сезонни гадини. "Местните вече съобщиха, че са видели смокове по високите части в района около Своге, над Говедарци и Костенец", разказа Златанов. Оказва се, че у нас има само един вид отровен смок, но тъй като

зъбът, през който той "изпуска" опасната течност, е много назад, на практика няма възможност да застраши жертвата си.

Най-четени