Суперхраните, които не трябва да пренебрегваме 28.03 | 16:57

Всяка хапка от тях си заслужава

От iNews.bg

Почитателите на здравословното хранене със сигурност са добре информирани за полезните неща, които е хубаво да похапваме. Наред с традиционните неща като сурови ядки, кисело мляко и зелен чай, трябва да отбележим, че списъкът със суперхрани е много дълъг.
Всяка хапка от тях дава на организма редица полезни свойства. Затова ви предлагаме няколко не толкова популярни избора, които в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани.
Хранителна мая
Тя е неактивна и няма да повиши обема на тестото, както го прави хлебната мая. Веганите я ползват като заместител на кравето сирене. Но също толкова успешно може да се употреби и като дресинг за салати или подправка за ястия. Лекият вкус на маята я прави чудесна добавка дори към пуканки.
Здравословна е, тъй като е пълна с витамин В12, енергизира организма, подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите, мозъчната дейност. Освен това е пълноценен протеин, също толкова добър колкото месото, яйцата и млякото.
Семена от чия
Тези малки тъмни семенца нямат вкус, но добавени в салатата или супата, придават прекрасна текстура. Еднократно ястия със семена от чия носи на организма антиоксиданти, протеини, фибри, цинк, желязо, омега-3, и само 140 калории.
Още суперхрани, за които не се знае много, можете да откриете на страницата на Kulinar.bg.

Водещи

Най-четени