Създават регистър на психично болните? 25.07 | 21:00

В него ще бъдат вписани пациентите с опасно поведение

От Цанка Донкова

Макар че в последно време никой не може да каже с точност колко са психично болните у нас, скоро това може да се промени. От Здравното министерство ще направят опит да създадат регистър, в който да бъдат вписани пациентите с опасно поведение и същитеще бъдат отписвани, ако 5 години не са имали рискови постъпки, съобщава bTV.

Идеята е да се промени фактът, че е почти невъзможно е да се проверяват всички болници и центрове за психично здраве дали определен човек се е лекувал някъде и какво е състоянието му в момента. Очакванията от Националния регистър е, че ще реши проблема, но основното притеснение е, кой ще има достъп до информацията.

Директорът на болницата д-р Цветеслава Гълъбова обаче смята, че правилата са написани твърде общо. "В този и вид наредбата може да бъде тълкувана, може да не бъде спазвана, изобщо липсват много неща. Освен това има и доста противоречия”, посочва тя.

Не се споменават конкретните диагнози, при които пациентите ще бъдат вписвани. Това ще може да правят само лекарите от болниците и центровете за психично здраве, но не и медиците в извънболничната помощ. Не са посочени и конкретните правила, по които ще се съобщава информацията, но се предвижда да предоставя и на работодатели, ако кандидатът трябва да работи с общоопасни средства. Санкции за злоупотреба с данните не са предвидени в наредбата.

Тя е предложена за обществено обсъждане през следващите две седмици. След това може да бъде приета с подпис на министъра, без да е необходимо одобрението на правителството или парламента.

Водещи

Най-четени