Създават фонд за превенция и лечение на зависимости? 15.03 | 15:29

До есента ще е готов конкретният план за работа на фонда

От Кремена Бедерева

Пациентски организации и представители на държавата се обединиха днес около идеята за създаването на фонд за превенция и лечение на зависимости.

Според Пенка Георгиева от конфедерацията "Защита на здравето", в която членуват десетки неправителствени организации (НПО), за първи път държавата сяда на една маса с пациентските организации, за да решат заедно проблемът с лечението и профилактиката на зависимостите.

Идеята, по думите на Георгиева, е да се създаде фонд, по примера на много европейски държави, обединяващ усилията на всички институции и организации, съобщава БТА.

Крайната цел е да се намали броят на зависимите българи, които по данни на Световната здравна организация, цитирани от Георгиева, са почти осем процента от населението на страната.

Гергана Павлова, заместник-министър на здравеопазването и национален координатор по наркомании, прогнозира, че до есента ще е готов конкретният план за работа на фонда.

Това означава, че министерството съвместно с пациентските организации трябва да изясни основните приоритети и краткосрочните цели, по които да започне да работи новата структура.

Предстои да се изчислят нужните финансови средства, посочи Павлова и отбеляза, че изключително важно за успешната работа на фонда е да не се допуска прекъсване на финансирането.

Идеята подкрепи и Даниела Дариткова, заместник-председател на Комисията по здравеопазване в парламента, която каза, че Законът за администрацията позволява създаването на такъв фонд и остава само да се убедят финансистите, че той ще бъде устойчив във времето.

Водещи

Най-четени