Създадоха ваксина срещу вируса Ебола 01.08 | 09:21

Първите резултати показват стопроцентовата ефикасност на ваксината

От iNews.bg

Учени от Норвегия са успели за създадат първата стопроцентово ефикасна ваксина срещу вируса Ебола, съобщиха световните информационни агенции. Това са първите изводи от провеждащите се в Гвинея международни изследвания под ръководството на норвежки специалисти. 

"Ние постигнахме това за рекордно кратки срокове, без дори да предполагаме, че ще получим резултатите така бързо - заяви пред журналисти Йон-Арне Рьотинген, директор на департамента за инфекциозни заболявания към Норвежкия институт за обществено здравеопазване.

Първите резултати показват стопроцентовата ефикасност на ваксината. Засега тези данни не са получили официално потвърждение, но всичко говори за изключително високата й ефикасност, допълва директора.

По данни на Световната здравна организация от 29 юли, от началото на епидемията, предизвикана от вируса Ебола, в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея са починали 11 279 души, а заразените са 27 748. 

Случаи на заболяването са регистрирани и на други места, като например в Мали, Нигерия, Сенегал, Италия, Испания, Великобритания и САЩ. В повечето от тези държави обаче броят на заразените с вируса не надхвърля 10 души. Изключение е Нигерия, където заразените са 20, а 8 души са починали. 

Водещи

Най-четени