Съставка в храната ни прави дебели наркомани 23.11 | 09:30
Тя се ползва масово у нас
Храната, която консумираме, ни превръща в дебели наркомани. Една от съставките в ястията, които похапваме води до пристрастяване към яденето, предупреждава в. "Монитор".
"Наркотикът" се казва мононатриев глутамат, известен като Е 621. У нас това вещество не е забранено и често се ползва от производителите, за да създават "лоялни клиенти".
Ценното качество на Е 621 е, че подобрява вкуса на храната. Експертите смятат, че стимулира допълнително апетита.
Неговите "ползи" са забелязани от учените още през 70-те години. Тогава въздействието му било кръстено "синдром на китайския ресторант". За азиатците глутаматът бил задължителна съставка за всяко ястие.
"На нашия пазар има опасна ситуация заради трите предимства, които добавката дава на третираната храна”, каза доц. Параскова от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. "Производителите на колбаси получават ефект 3 в 1, понеже с една добавка се постигат три ползи, а се спестяват разходи. Това е причината да се използват по-високи количества ,отколкото са разрешените, а те са вредни и опасни за здравето на консуматора”, категорична е тя.
Веществото било особено опасно за децата до 14 години.
Водещи
-
Цска размаза Левски с 3:1
Това е най-добрия мач, които двата отбора изиграха в последните години, защото предложиха...
27.04 | 18:33
-
"Възраждане" с 5 послания за парламентарните избори, сред тях - 2 референдума
Костадин Костадинов обясни, че основната цел на партията е да бъде първа политическа сила във...
27.04 | 18:00
-
ПП-ДБ готови да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но без ДПС
Същевременно ген. Атанас Атанасов предупреди, че се подготвя връщане на "Борисовата държава"
27.04 | 17:20
Най-четени
-
Деси Цонева и цялото й семейство болни от коклюш
Преди това пък хубавицата пипнала ковид на Малдивите
27.04 | 13:20
-
Внимавайте с тези плодове - пречат на отслабването!
27.04 | 15:00
-
Празнуваме Лазаровден!
Вижте какви са поверията и какво не бива да се прави на празника
27.04 | 09:00