Тази добавка ще направи чудеса с вашето тяло 11.12 | 14:37

Британски учени създадоха засищаща добавка, която потиска апетита и предотвратява напълняването

От Кремена Бедерева

Британски учени създадоха засищаща добавка, която потиска апетита и предотвратява напълняването, съобщават световните информационни агенции.

Тестовете са показали, че съставката помага на хората да  ядат по-малко, да губят тегло, като използва свойствата на  пропионата - веществото, което по естествен начин ни кара да се  чувстваме сити. То се получава, когато се разграждат фибрите в  чревния тракт на организма. Според откривателите на добавката,  тя трябва да бъде приемана редовно, за да има ефект.

Тя е под  формата на разтворима пудра и сега учените от лондонския  "Импириъл колидж" се опитват да я прибавят към хляба и плодовите шейкове. Изследователите са успели да доставят пропионата до дебелото черво, където се отключва механизмът по отделянето на хормони,  контролиращи апетита.

Простото добавяне на съставката в храната  не работи, тъй като прекалено рано се абсорбира от червата.  Екипът е успял да ги заблуди, като е свързал пропионата към  естественото въглеводородно съединение, характерно за растенията - инуина. По този начин той транзитира до дебелото черво  необезпокоявано, а там, под въздействието на микрофлората,  започва да действа и да потиска апетита.

При първоначални тестове 20 доброволци, които са се хранили  със засищащата добавка IPE, са консумирали 14 на сто по-малко  храна. При следващи експерименти на 49 пациента със свръхтегло  са добавяли по 10 грама от съставката към обичайната си храна. 

След 6 седмици повечето от тях загубили 3 процента от теглото  си. Авторът на изследването проф. Гари Фрост отбелязва, че  годишно пълнолетните хора наддават на тегло средно между 300 и  800 грама. Новата добавка е един добър начин да се спре и  естественото напълняване.

Водещи

Най-четени