Тай чи подобрява баланса 18.12 | 12:28

Възрастните хора трябва да практикуват тай чи, ако искат да подобрят баланса си, смята ново проучване

От Кремена Бедерева

Възрастните хора, чието зрение с годините се влошава, често губят своя баланс. Но за да избегнат евентуални падания поради липсата на баланс, може да им помогне практикуването на тай чи, твърди ново проучване.

Експертите смятат, че бойното изкуство подобрява силата и контрола, а оттам и баланса на хората, които го практикуват, пише в. Daily Mail.

Изследователи от Политехническия университет на Хонг Конг създали програма за четири месеца за 40 души на възраст над 70 г. Доброволците трябвало да практикуват три пъти в седмицата по 90-минути тай чи.

Всяка сесия е била проектирана да помогне на доброволци да практикуват и координират движенията на тялото си постепенно, чрез въртящи движения на главата и торсовете им, като целта била да се подобри тяхната координация.

Резултатите разкрили, че доброволците имали далеч по-добър баланс в сравнение с тези, които не се отдали на тай чи изкуството. "Тай чи може да бъде изключително подходящо за тези, които имат увредено зрение и наистина помага за подобряването на контрола на баланса им", казва авторът на изследването д-р Уилям Цанг.

Водещи

Най-четени