Тайните на колбасите 27.06 | 08:32

Какво е трансглутаминаза?

От Лазар Тодоров

Храната ни е жизненонеобходима. Но често не се замисляме, какво точно слагаме в устата си, когато сме гладни. Тогава бихме изяли всичко!

В днешно време обаче рядко знаем със сигурност какво точно ядем. Преработката на храната вече се е превърнала в изкуство. С цел да се привлече вниманието на клиента и да се увеличи печалбата, какви ли не трикове се използват.

Те могат да бъдат безобидни, но може да се окажат и животозастрашаващи.

Предлагаме ви да научите какво е трансглутаминаза. Това на разбираем език е лепило за месо. То участва в производството на всякакви колбаси.

Целта на въпросния ензим е именно слепването на протеините.

Използва се и в производството на имитационното рачешко месо (ролца от раци), рибни "пръсти", както и в подобряването на сурими и шунка.

Вижте за какво още се използва трансглутаминаза в Kulinar.bg.

Водещи

Най-четени