Таня Андреева: Експериментите в МЗ трябва да спрат 06.08 | 14:14

Мирослав Ненков: Няма да има вицове по време на министерстването

От Мая Александрова

"Експериментите в Министерството на здравеопазването трябва да спрат." Това каза Таня Андреева при предаването на поста "министър на здравеопазването" на Мирослав Ненков.

"Сред гилдията на практикуващите лекари се връщам усмихната, с малко повече надежда за това, че има шанс за българското здравеопазване, независимо от всички прокоби и почти апокалиптични неща, които се изговарят", подчерта Андреева.

"Като един лекар мога да кажа, че нещата не са толкова тежки. Разбира се, че има нужда от промени, разбира се, че има нужда от реформа и най-вече свързана с промяна на модела на финансиране здравеопазването и едно внимателно преструктуриране след изграждане на стабилна, добре работеща система на Спешната помощ, преструктуриране на болничната помощ и завръщане към неща, които са много важни като профилактика, превенция, последващо наблюдение и рехабилитация на пациенти след болниците", обясни бившият министър на здравеопазването.

Според Андреева в годините българското здравеопазване повече се е превърнало в здравеопазване на болничната система, затова тя е толкова натоварена и затова такъв голям ресурс се консумира от НЗОК и от Министерството на здравеопазването, което също субсидира част от дейностите в лечебните заведения.

"След мен по отношение на д-р Ненков съм спокойна, защото той е човек, когото наистина го интересува отговорно да се отнася към системата. Надявам се и следващите министри да бъдат тук, защото експериментите в това министерство трябва да спрат. Честата смяна на министри и особено на хора, които са извън системата не води до нищо добро като резултат", допълни Таня Андреева.

От своя страна при приемането на поста служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков заяви, че няма да има вицове по време на министерстването.

"Спешната помощ е първият приоритет. Трудно ми е да отговоря колко време ще ми трябва да се запозная с това, което поемам. С д-р Таня Андреева имахме разговор преди това, ще го продължим и след като приключим. Много е полезен разговорът с нея, защото той ще ми помогне по-бързо да се ориентирам", посочи Ненков.

"Тези 225 млн. лева, с които се актуализира бюджетът на НЗОК, със сигурност не са за тези два месеца по време на управлението на служебното правителство, ако Здравната касата има нужда от тях, защото аз не знам, нямайки информация, обясни той. Те са, ако изкарат до края на годината или месеците на следващото правителство, така че те, погледнато чисто строго, тесногръдо, да – за служебното правителство ще стигнат, но това не трябва да успокоява никого, най-малко пък мен", добави още Мирослав Ненков.

Водещи

Най-четени