Тези храни ни правят по-умни? 27.02 | 15:00
Можете да подобрите паметта, да увеличите концентрацията, да улесните и подобрите умствената работа с една много проста стъпка, а именно прмяна в начина на хранене
Можете да подобрите паметта, да увеличите концентрацията, да улесните и подобрите умствената работа с една много проста стъпка, а именно прмяна в начина на хранене. Мозъчните клетки, невроните, са много избирателни и ненаситни и се нуждаят от много енергия, разнообразие от аминокиселини, витамини, микроелементи и много други вещества и съединения, за да работят. Днес ще ви покажем 5 от най-полезните храни, които подобряват мозъчната функция и са полезни за организма като цяло.
Зърнени храни
Зърнените закуски са идеалното решение. Овесената каша съдържа много нишесте. Той се разгражда бавно и захранва тялото с енергия постепенно, без резки скокове. Препоръчително е да ядете половин чаша (около 30 г) суха овесена каша дневно.
Орехи
Яденето на орехи е полезно за мозъка и нервната система. През 2015 г. проучване установява, че яденето на около 10 грама орехи на ден подобрява когнитивните резултати. Препоръчва се да се ядат 140 г обелени ядки на седмица (около 20 г на ден).
Бадем
Тези ядки подобряват паметта и вниманието, стимулирайки способността за учене. За да докажат ползите от бадемите, учени провеждат проучване с плъхове. Установено е, че мозъчните функции на животните, които са яли бадеми, са по-високи в сравнение с индивидите на редовна диета. Препоръчително е да ядете 3 чаени лъжички (около 15 г) обелени бадеми дневно.
Риба
Рибата е източник на омега-3, ценни протеини, витамин D, фосфор и други вещества, необходими за гладкото функциониране на мозъка. През 2009 г. са публикувани резултатите от голямо шведско проучване: данните от въпросника за храните са сравнени с резултатите от тестовете за интелектуално развитие. Изследователите установяват, че тези, които ядат риба веднъж седмично или повече, са преминали тестовете с по-добри резултати от тези, които ядат по -рядко. Препоръчително е да се яде риба поне два пъти седмично (готови порции около 100-150 g).
Черен шоколад
Черният шоколад съдържа стимулантите теобромин и кофеин и микроелементи, полезни за човешкото тяло като калий, цинк, манган, фосфор. Според проучване от 2018 г. дори еднократна консумация от 20 г черен шоколад може да подобри паметта при здрави млади хора на възраст 18-27 години. Препоръчително е да ядете не повече от 100 г или едно шоколадово блокче на ден.
Водещи
-
Учени: Идан катастрофални последици за човечеството и планетата ни
Причината е че глобалните температури ще задминат тавана от 1,5 градуса по Целзий и по-скоро...
08.05 | 21:00
-
Крал Чарлз III отсвири принц Хари
Херцогът на Съсекс е в Лондон, но няма да сесрещне с баща си
08.05 | 20:45
-
Калоян Методиев: Всички компромати в България се промотират от Банкя
Който прави компромиси и съюзи с Борисов, се срива след време, заяви фаворитът на Нинова
08.05 | 20:30
Най-четени
-
Обилни валежи, гръмотевици и градушки в почти цяла България днес
Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София 20°
08.05 | 08:15
-
Ако днес се провеждат избори за парламент ГЕРБ-СДС биха получили 25,4% от гласовете на избирателите
ДПС с 14,9% и "Възраждане" с 14,6% са с почти равни гласове. Следват БСП с 8,5% и "Има такъв...
08.05 | 11:15
-
р Главчев съобщи, че предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"
Това обяви самият Главчев в началото на заседанието на кабинета
08.05 | 16:45