Телковете вече няма да се делят на общи и специализирани 25.06 | 17:40

Правителството направи промени в ТЕЛК

От iNews.bg

Правителството измени Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Промените предвиждат премахване на разделението на ТЕЛК на общи и специализирани (за очни, психични и за специфични и неспецифични белодробни заболявания).

Има предложение и експертизата на вида и степента на увреждане/степента на трайно намалена работоспособност на пациентите с тези заболявания да се извършва занапред от ТЕЛК с участието на лекар с призната специалност по съответните заболявания.

Премахването на разделението на ТЕЛК на общи и специализирани ще доведе до съкращаване на сроковете, в които се освидетелстват лицата с тези заболявания, до оптимизиране на разходите за подготовката им за освидетелстване пред ТЕЛК и на разходите, свързани с финансирането на дейността на ТЕЛК.
В проекта намират отражение и направените промени, свързани с възможността при извършването на медицинската експертиза да бъдат използвани резултати от изследвания и консултации, извършени през последните 12 месеца, които са налични в медицинската документация при личния (лекуващия) лекар на лицето.

Проектът на Постановление е разгледан на заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество и на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Водещи