Тест на дъха разкрива рака на дебелото черво 05.12 | 10:12

Откритието идентифицира 76 на сто от случаите на рак

От Елена Кирилова

Учени твърдят, че са разработили тест за дъх, който може да покаже дали човек има рак на дебелото черво, предаде BBC.

Тестът проверява за наличието на химикали, свързани с тумор, който може да бъде идентифициран при по-голямата част от пациентите с това заболяване. Всъщност тестът се явява нова надежда за хората по света, защото точността му е около 76%.

Според някои учени обаче е малко вероятно тестът едва ли ще бъде достъпен за широката общественост скоро. Учените работят върху дихателни тестове за много други заболявания, включително няколко вида рак, туберкулоза и диабет.

Според доктор Клеър Търнър от Open University тази технология е добра заявка за бъдещето. Ако ракът бъде диагностициран и лекуван по-рано, шансовете за лекуването му могат да бъдат наистина добри. Проблемът е, че често има малко или никакви външни признаци на болестта, докато тя не напредне значително.

Тестът на дъха се основава на идеята, че туморите могат да произвеждат специфични "летливи органични съединения” и комбинация от химикали. Част от тези съединения могат да бъдат открити в малки количества в дъха на пациента. Именно с това се заема и новото електронно устройство.

За целите на проучването екип от болницата в Бари, Югоизточна Италия, е сравнил дъха на 37 пациенти, за които се знае, че имат рак на дебелото черво, с резултатите на 41 души, които са здрави.

Първоначалното изпитване открило случаите на рак с 85% точност. При втория тест успехът на теста паднал до 76%, но въпреки това учените са оптимистично настроени.

Водещи

Най-четени