Тестват първата персонализирана иРНК инжекция срещу рак на кожата 26.04 | 15:59

иРНК ще има потенциал да спре и други видове рак - на белия дроб, пикочния мехур и бъбреците.

От iNews.bg

Великобритания е с крачка напред в борбата срещу рака след като изобрети ваксина срещу рак на кожата (меланом), която да е персонализирна. иРНК ще има потенциал да спре и други видове рак -  на белия дроб, пикочния мехур и бъбреците.

"Променящата играта" инжекция, която дава надежда за излекуване, се изготвя индивидуално за всеки пациент само за няколко седмици. Тя действа, като кара тялото да преследва раковите клетки и да предотвратява завръщането на смъртоносната болест.

Персонализираната ваксина се разработва с участието на фармацевтичните компании "Модерна" (Moderna) и MSD установи, че тя драстично намалява риска от връщането на рака при пациенти с меланом. В ход е последната трета фаза от проучването - то включва редица британски болници, в партньорство с лондонския Юнивърсити колидж.

Д-р Хедър Шоу, национален координиращ изследовател на изпитването, каза, че инжекцията има потенциал да лекува хора с меланом и се тества при други видове рак. "Това е едно от най-вълнуващите неща, които сме виждали от много време насам".

Д-р Шоу говори още за един "наистина прецизно и индивидуално настроен инструмент" и сравнява предоставената на пациентите възможност с това да хапнат в изискан ресторант, вместо в заведение за бързо хранене. Новата инжекция е индивидуализирана неоантигенна терапия (INT) и понякога се нарича ваксина срещу рак.

Ваксината е предназначена да задейства имунната система, така че да може да се бори срещу специфичния за пациента тип рак и тумор. Инжекцията носи кодиране за до 34 неоантигена и активира противотуморен имунен отговор въз основа на уникалните мутации в рака на пациента.

За да се създаде инжекцията, по време на операцията на пациента се отстранява проба от тумора, след което се извършва секвениране на ДНК и се използва изкуствен интелект.

Д-р Шоу допълва, че това е индивидуална терапия и в известен смисъл е много по-умна от ваксината. Крайната цел е пациентите да бъдат излекувани от рака. "Абсолютно, това е целта. С тази терапия се справяте с теоретичния риск, че ракът може да се появи отново", продължава тя.

"Това, което се опитваме да направим, за всеки пациент поотделно, е да проведем лечение за унищожаване на всички тези непокорни клетки, които може да са се изплъзнали и да се намират наоколо. Желанието ни е да вкараме повече хора в групата на пациентите с преживяемост без рецидиви. Това трябва да се отрази на общата преживяемост и неповтаряне на заболяването при тези пациенти с течение на времето, което е равносилно на излекуване", казва още д-р Шоу.

Професор Лорънс Йънг от университета на Уоруик определя постижението като едно от най-вълнуващите в съвременната терапия на рака.

"Комбинирането на персонализирана противоракова ваксина за стимулиране на специфичен имунен отговор към тумора на пациента, заедно с използването на антитяло за освобождаване на спирачката на имунния отговор на организма, вече е много обещаващо при пациенти, чийто първоначален рак на кожата е бил отстранен".

През последните години интересът към това да се направи противоракова ваксина се асили и то благодарение на по-задълбоченото разбиране на начина за това как тялото контролира имунните реакции и от появата на иРНК ваксини, което прави разработването на ваксина, базирана на имунния профил на собствения тумор на пациента, много по-лесно.

Водещи

Най-четени