Тестостеронът пречи на финансите! 07.07 | 08:32

Могат ли хормоните да предизвикат спад на фондовия пазар

От Йоанна Димитрова

тестостеронът може да повлияе на фондовия пазар, доказаха изследователи. Заради него търговците поемат по-големи финансови рискове, тъй като те образуват стресова и конкурентна среда.

Изследване, публикувано в научните доклади, казва, че промените в хормоналните нива сред търговците биха могли да изиграят важна роля в дестабилизираните финансови пазари.

Учените организираха условия на финансовата среда в лаборатория и измериха хормоналните промени на доброволците, които взеха участие в проучването.

Те откриха, че когато на участниците са били дадени дози кортизол или тестостерон те измествали инвестициите си към по-рискови активи. Нивата на кортизола влияят пряко на рисковото поведение, а тестостеронът повишава оптимизма по отношение на бъдещите промени в цените.

В друг експеримент, учените измериха нивата на кортизола на доброволци, участващи в търговия с игри и установиха, че индивидуалните и общите нива на кортизола прогнозират поемането на риск и нестабилността на цените.

Кортизолът е хормон, който се среща естествено в човешкото тяло. Той се освобождава в отговор на стреса и ниската кръвна захар.

Предишни изследвания са показвали, че мъжете с по-високи нива на тестостерон са по-склонни да бъдат уверени и да успяват в конкурентни ситуации.

"Нашата цел е да се разберем повече за това, което тези хормони правят. Тогава можем да определим средата, в която търговците работят, за твърде стресираща или твърде конкурентна", каза д-р Ед Робъртс от Imperial College London.

Д-р Карлос Куева, един от водещите автори на изследването, добави: "Нашето виждане е, че хормоналните промени могат да ни помогнат да разберем поведението на търговците, особено в периоди на финансова нестабилност."

Водещи

Най-четени