Това вълшебно хапче - аспиринът 08.12 | 09:04

Последни изследвания показват, че аспиринът намалява риска от ракови заболявания

От Елена Коцева

Дори и малка доза аспирин всеки ден значително намалява риска от ракови заболявания.

Изследователите от Оксфордския университет посочват, че положителен ефект е бил отбелязан при ежедневна доза от 57 милиграма. Ако всеки ден приемате по толкова аспирин, вероятността от онкологично заболяване намалява с 20%.

Отдавна е известно, че аспиринът намалява сериозно риска от инфаркт и инсулт, доказани са защитните свойства на аспирина при сърдечно-съдовите заболявания.
Въпреки това аспиринът до този момент се смяташе за безобидно и без голям ефект лекарство за здравия организъм. Едновременно с това продължителният прием на аспирин активира стомашните язви и дразни гастритите.

Изследвания, направени върху 25 000 пациенти, показват обаче и новия аспект на лекарството – ролята му на превенция при ракови заболявания. Участниците в експерименти са взимали в продължение на 8 години таблетка аспирин дневно.

Според изследователите този ефект на аспирина се съхранява в продължение на 20 години. Има смисъл да се започне да се приема аспирин ежедневно дори и в по-късна възраст, например 40-45 години, и профилактиката да се провежда в продължение на 20 години, посочват изследователите.

Те обясняват обаче, че става въпрос за някои видове ракови заболявания – рак на хранопровода, на стомаха и на простата. Резултатите при други видове рак не могат да бъдат оценени, заради незначителния брой заболявания в наблюдаваната група.

Предполага се обаче, че положителният ефект на аспирина ще бъде наблюдавани  в по-широк спектър.

В момента Оксфордският университет продължава програмата и подготвя нови мащабни изследвания.

На страниците на списанието Lancet един от ръководителите на изследването Питър Елвуд обяснява, че въпреки всички резултатите ежедневния прием на аспирин трябва да бъде съгласуван с личния лекар. Освен това по думите му аспиринът трябва да бъде разглежда в общия контекст за здравословен начин на живот, така както диетата и физическите упражнения.

Водещи

Най-четени