Токсините в тялото ни - пандемията на 21 век 01.09 | 12:11

За да пречистим организма си, трябва тотална промяна на живота

От iNews.bg

Токсичността е една от пандемиите на 20 и 21 век. Има много фактори, които допринасят за нейното развитие. В човешкото тяло попадат химикали чрез водата, въздуха, храната, радиацията. Хората поглъщат различни токсини, приемайки много захари, рафинирани храни, успокоителни и стимуланти, които допълнително натоварват организма и за него става все по-трудно да се изчисти, пише lifestyle.bg.

Колкото повече нарастват замърсителите, толкова повече се увеличават здравословните проблеми - наднормено тегло, алергии, артрит и кожни проблеми.

Освен това токсичната среда, в която живеем, дава отражение и върху проявата на други симптоми като умора, главоболие, гастроинтестинални проблеми, кашлица, астма и др., свързани с недобро функциониране на имунната система.

Токсикацията в организма може да възникне на две нива - вътрешно и външно. Външните токсини попадат в организма от околната среда чрез дишането или физически контакт. Тук влизат и химическите характеристики на храната, която пряко повлиява здравословното състояние. Повечето храни, добавките в тях, консервантите, лекарствата и други алергени всъщност създават в тялото токсични елементи.

От друга страна вътрешните токсини са създадени от тялото от неговата ежедневна функция. Клетъчните и биохимични активности продуцират субстанции, които трябва да бъдат елиминирани от тялото.

Например свободните радикали са биохимични токсини, които причиняват възпаление или раздразнение по стената на клетката, което блокира нормалната ѝ функция, а оттам и нормалното функциониране на органите и на цялото тяло.

Всички видове микроби, чужди за тялото бактерии, паразити, продуцират отпадъчни продукти, които стават метаболитни, т.е. попадат в кръвта и оттам циркулират из цялото тяло. Емоциите, мислите, стресът също повишават нивото на биохимичните токсини.

Най-добрата пречистваща терапия включва пречистване на отпадъчните вещества, както и ревитализиране на нормалните функции и оздравителни процеси в организма.

Понякога тялото може да задържи някои от токсичните вещества или да ги припознае като свои. Такива могат да бъдат ксеноестрогените, които приемаме чрез храната.

Затова, каквато и детоксикираща програма да изберем, е важно да знаем, че цялостната промяна в начина на живот е от полза за нас самите.

Опитът да се храним по-здравословно, да избягваме рафинираните храни, захарите, химически синтезираните лекарства, да се движим, да бъдем по-често на чист въздух е все пак стъпка, която би намалила вредните влияния и би осигурила нормално функционираща имунна система.

Водещи

Най-четени