Топ 5 на най-здравословните храни, задължителни през зимата 11.11 | 08:21
Каква храна е задължително да включим в зимното си меню

С настъпването на зимните месеци, трябва да се обърне специално внимание на зимното меню. За да подготвите тялото си за смяната на климата и да предотвратите различни простуди и заболявания, най-голямата международна платформа за поръчка на храна, foodpanda, ви представя 5-те най-здравословни зимни храни.
Нар за здраво сърце
Сок от нар е богат на антиоксиданти (много повече, в сравнение с други плодови сокове). Само една чаша дневно, помага за поддържането на свободните радикали от окисляване на "лошия" LDL холестерол. Окисленият LDLхолестерол, допринася за натрупване на плаки в артериите. Пиенето на сок от нар може да подобри притока на кръв към сърцето при хора с миокардна исхемия - сериозно състояние, при което кислородът към сърцето е намален, поради запушени артерии.
Тъмно листни зеленчуци
Тъмните листни зеленчуци като къдраво зеле и други, са особено богати на витамини A, C и K. Този вид зеленчуци са отличен източник на фолиева киселина, която е особено важна за жените в детеродна възраст.
Цитруси
Цитрусовите плодове, включително лимони, зелени лимони, портокали и грейпфрути, са най-сочни през зимата. Те са източник на много витамини и най-вече витамин C. Цитрусовите плодове са богати източници и на флавоноиди. Преобладаващият флавоноид в тези плодове е хесперидин, който е отговорен за повишаването на "добрия" HDL холестерол и понижаване на "лошия" LDL холестерол и триглицериди.
Картофи
Заради наличието на нишесте, често картофите не са от най-обичаните и предпочитани храни. За разлика от други нишестета, които се съдържат в ориза или хляба, които наистина са лишени от здравословни хранителни вещества, картофите съдържат няколко полезни такива. Те са отличен източник на витамини C и B6. Освен това са и добър източник на фолиева киселина, доставят фибри (4 грама на средно голям картоф; жените се нуждаят от 25 грама дневно, а мъжете се нуждаят от 38 гр). Лилавите картофи са богати на антоцианини-антиоксиданти, които са свързани с множество ползи за здравето - понижаване на рак и риск от сърдечни заболявания.
Ядки
Консумирането на ядки и най-вече орехи би подпомогнало стимулирането на мозъчните функции както и концентрацията. Те са изключително хранителни и полезни. Суровите ядки са предпочитани, заради по-ниското количество на калории.
Водещи
-
Жена е била подпалена в болница, като преди това е напръскана с лютив спрей и ударена с електрошок
Около 11 часа вчера в РУ-Ботевград е получен от Филиала за спешна помощ в града за постъпила...
24.04 | 16:45
-
Красимир Вълчев: Не предлагаме задължителен час по религия, а възпитание в добро
По думите му до 8 май да бъде публикувана концепцията на алтернативната програма.
24.04 | 16:15
-
Кошмарът в Турция продължава, стотици ранени
Властите потвърдиха, че няма жертви или сериозни разрушения
24.04 | 15:33
-
Хампарцумян коментира влизането в еврозоната и дали приемането на еврото ще повлияе на потребителската кошница
Ако се върнем с 50 години, съвсем ще ни се замаят главите, нали така?
24.04 | 15:15
Най-четени
-
Костадин Костадинов: Толкова е жалко и унизително, че няма накъде повече
Председателят на "Възраждане" направи паралел между сегашното медийно отразяване
24.04 | 10:30
-
На 87 години почина легендарната журналистка на БНТ Даниела Кънева
През 2020 г. президентът Румен Радев я удостои с Почетния знак на държавния глава за нейния...
24.04 | 10:00
-
До 500 лева глоба грози закъснелите с данъчните декларации
Сериозни санкции за закъснение
24.04 | 09:30
-
Денят на "синовете на гърма" – какво знаем за Светли четвъртък
Народни обичаи и вярвания
24.04 | 09:15