Топ 5 на най-здравословните храни, задължителни през зимата 11.11 | 08:21
Каква храна е задължително да включим в зимното си меню

С настъпването на зимните месеци, трябва да се обърне специално внимание на зимното меню. За да подготвите тялото си за смяната на климата и да предотвратите различни простуди и заболявания, най-голямата международна платформа за поръчка на храна, foodpanda, ви представя 5-те най-здравословни зимни храни.
Нар за здраво сърце
Сок от нар е богат на антиоксиданти (много повече, в сравнение с други плодови сокове). Само една чаша дневно, помага за поддържането на свободните радикали от окисляване на "лошия" LDL холестерол. Окисленият LDLхолестерол, допринася за натрупване на плаки в артериите. Пиенето на сок от нар може да подобри притока на кръв към сърцето при хора с миокардна исхемия - сериозно състояние, при което кислородът към сърцето е намален, поради запушени артерии.
Тъмно листни зеленчуци
Тъмните листни зеленчуци като къдраво зеле и други, са особено богати на витамини A, C и K. Този вид зеленчуци са отличен източник на фолиева киселина, която е особено важна за жените в детеродна възраст.
Цитруси
Цитрусовите плодове, включително лимони, зелени лимони, портокали и грейпфрути, са най-сочни през зимата. Те са източник на много витамини и най-вече витамин C. Цитрусовите плодове са богати източници и на флавоноиди. Преобладаващият флавоноид в тези плодове е хесперидин, който е отговорен за повишаването на "добрия" HDL холестерол и понижаване на "лошия" LDL холестерол и триглицериди.
Картофи
Заради наличието на нишесте, често картофите не са от най-обичаните и предпочитани храни. За разлика от други нишестета, които се съдържат в ориза или хляба, които наистина са лишени от здравословни хранителни вещества, картофите съдържат няколко полезни такива. Те са отличен източник на витамини C и B6. Освен това са и добър източник на фолиева киселина, доставят фибри (4 грама на средно голям картоф; жените се нуждаят от 25 грама дневно, а мъжете се нуждаят от 38 гр). Лилавите картофи са богати на антоцианини-антиоксиданти, които са свързани с множество ползи за здравето - понижаване на рак и риск от сърдечни заболявания.
Ядки
Консумирането на ядки и най-вече орехи би подпомогнало стимулирането на мозъчните функции както и концентрацията. Те са изключително хранителни и полезни. Суровите ядки са предпочитани, заради по-ниското количество на калории.
Водещи
-
Индийска ясновидка: Никакви лекарства не могат да спасят Доналд Тръмп!
Арчена Нагабушанам очаква и много катаклизми, които ще ударят Земята
10.08 | 17:40
-
Известен руски режисьор се удави в Созопол
Юрий Бутусов e почивал у нас със семейството си
10.08 | 17:20
-
Христо Гаджев за президента Радев: Явно лицемерието е заразно
Общо за 12 месеца правителствата на Радев са продали 262 държавни имота, подчерта депутатът от...
10.08 | 17:00
Най-четени
-
Разкриха какво е правил Тодор Славков преди края си
Христо Крушарски имал заръка от бабата на Тошко да се грижи за него
10.08 | 12:40
-
Президентът: С разпродажбата на държавни имоти се готви най-големият грабеж от 90-те насам
Бързането с еврото изпразни хазната и сега кабинетът търси пари и разпродава държавата, така...
10.08 | 10:00
-
Бащата на Сияна дарява 1,2 млн. лева на нуждаещи се деца
Цялата сума от застраховката на шофьора ще дадем на деца в неравностойно положение, заяви...
10.08 | 12:00
-
Морето изхвърли на плажа в Бургас нарочно удавено куче
То е било омотано в плат, вързано с въже и прикрепени каменни тежести
10.08 | 11:20