Трансплантация дава шанс за живот на четирима 18.05 | 13:48

При третата за годината донорска ситуация се трансплантират сърце, черен дроб и два бъбрека

От Филипа Тодева

Нова донорска ситуация дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантации. Донор е 44-годишна жена, приета по спешност в УМБАЛСМ "Пирогов”, която въпреки усилията на лекарите е изпаднала вчера в мозъчна смърт, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

След съгласие на нейните близки, екипите са експлантирали сърцето, черния дроб и двата бъбрека. Направени са изследвания и е преценено, че и четирите органа са годни за трансплантация.

До този момент вече са извършени две трансплантации - на черен дроб и на сърце. Органите са присадени на реципиенти след направени изследвания и комплексна оценка на състоянието им.

Сърдечната трансплантация е извършена тази нощ в УСБАЛССЗ "Св. Екатерина". Реципиентът е 58-годишен пациент.

Чернодробната трансплантация е извършена в УБ "Лозенец". Реципиент е 42-годишен пациент.

Досегашните данни от следоперативния период сочат, че двете трансплантации са преминали без усложнения. Пациентите са в реанимация и възстановяването им протича нормално.

Днес в УМБАЛ "Александровска" предстои да бъдат трансплантирани двата бъбрека. Експертна комисия е определила шестима потенциални реципиенти, на които е необходимо да бъдат направени задължителните по алгоритъм имунологични и други изследвания за съвместимост. След получаване на резултатите и преценка на състоянието им, на двама от тях ще бъдат извършени бъбречни трансплантации.

Това е третата за тази година донорска ситуация.

Водещи

Най-четени