Тревожна вест! Пестициди има в 1/3 от зърнените храни в Европа! 04.11 | 11:00

Това сочи доклад на германската организация „Фуудуоч", озаглавен "Тъмната страна на зърнените култури"

От iNews

Доклад на германската организация "Фуудуоч", озаглавен "Тъмната страна на зърнените култури", осветлява тревожна тенденция, че 1/3 от зърнените храни в Европа съдържат пестициди.

Едва ли има по-класическа закуска тук от брецел, в идеалния случай с масло. Вкусно e, но дали е полезно? Изследване на "Фуудуоч" показва, че един от всеки три зърнени продукта съдържа остатъци от пестициди. С петиция от организацията призовават супермаркетите в цяла Европа да използват влиянието си на пазара, за земеделие без пестициди.

От Европейския орган за безопасност на храните регистрират остатъци от пестициди в 37 процента от направените от тях проби. Каква е вероятността остатъци от пестици да има върху филията ни хляб или зърнената ни закуска?

"Трябва да имате предвид, че във всеки трети продукт, който купувате и съдържа зърнена култура, има и пестициди. Всеки трети хляб или всеки трети сладкиш. Искам да обясня, че тези остатъци не представляват директна опасност за здравето ни. Но те влизат в тялото ви, а това означава, че малко количество от отровата прониква в тялото ви от зърнените продукти, които купувате", посочва Йорг Рохведер, изпълнителен директор "Фуудуоч".

Какво се случва обаче ако години наред чрез консумацията на зърнени продукти поглъщаме и остатъци от пестициди? "Много учени изследват този въпрос. Екип в Нидерландия е открил връзка между пестицида глифозат и болестта на Паркинсон. Те доказват, че приема на ниски количества, но дълго време на глифозат може да доведе до паркинсон. А Паркинсонът е само една от многото различни болести", твърди Рохведер.

Според "Фуудуоч" пестицидите крият опасност не само за здравето ни, но и за природата. "80 процента от биоразнобразието при насекомите е изчезнало. Хората на моята възраст помнят, на времето, когато тръгвахме на екскурзия с колата - предният прозорец редовно беше със залепнали по него насекоми. Трябваше редовно да спираме на бензиностанция и да почистваме. Днес вече това не се случва", спомня си Рохведер.

Това са само част от последствията. Според експертите от "Фуудуоч" отглеждане на зърнени култури без пестициди е възможно, дори дават и примери от Германия и Швейцария, показващи как това може да се случи. От организацията имат послание към големите вериги супермаркети в Европа.

"Ние апелираме супермаркетите да продават само зърнени продукти, които не съдържат остатъци от пестициди. Да купуват от фермерите и да плащат реалната цена, защото за фермерите преминаването от обработка с пестициди към такава без ще крие рискове. Очакваме прозрачност, защото веригите супермаркети знаят какви стоки поръчват, но тази информация не достига до нас", призова изпълнителният директор "Фуудуоч", предаде Нова.

Водещи

Най-четени