Тревожната истина за противозачатъчните 19.11 | 14:22

Увеличават риска от глаукома

От Гергана Златкова

Жените, които пият противозачатъчните хапчета повече от три години, са два пъти по-застрашени от глаукома от тези, които не пият, съобщи АФП.

Рискът е по-висок независимо от вида на противозачатъчните хапчета, каза д-р Шан Ли от Университета на Калифорния в Сан Франциско.

Изследването му е обхванало 3406 жени на възраст над  40 години от 2005 г. до 2009 г. "Този труд трябва да насърчи бъдещи изследвания, които да установят причинно-следствената връзка между използването на  противозачатъчни хапчета и глаукомата - каза проф. Шан Ли на  годишната конференция на Американската академия по офталмология.

- За момента жените, които пият противозачатъчни хапчета от три или повече години, трябва да ходят на очен лекар редовно,  особено ако имат и други рискови фактори за глаукома." Глаукомата е една от основните причини за слепота.

Тя засяга около 1 процент от населението над 40-годишна възраст. 

Хроничното заболяване се дължи на прогресивно разрушаване на  оптичния нерв, като най-честата причина за това е повишаване на  очното налягане.

Глаукомата е нелечима, но ако бъде открита  рано, развитието може да бъде забавено. Предишни изследвания  показаха, че женският хормон естроген може да има важна роля за  развиването на това заболяване. 

Водещи

Най-четени