Тревожно! Един на всеки четири души е "жертва" на алергия 16.10 | 14:28

Над 45% от хората страдат от това заболяване

От Теодора Кокаланова

Един на всеки четири души е засегнат от респираторна алергия- астма и алергичен ринит. Ако не бъде предприето лечение с течение на времето алергията се влошава, като 45% от хората, които страдат от алергичен ренит търсят медицинска помощ.

Това заяви доц. д-р Мария Стаевска на пресконференция в болница "Св. Екатерина". По думите й единственият метод за лечение е алергичната имунотерапия. "Тя се състои в добре пречистени и стандартизирани алергични екстракти, чиято доза се увеличава с течение на времето, за да може организма да достигне толеранс към алергията", обясни д-р Стаевска.

Тя допълни, че тази алергична имунотерапия продължава от 3 до 5 години. След завършването й пациента разполага със 7-8 години, в които алергичните симптоми не се проявяват, предаде агенция "Фокус". При тази терапия съществуват или малки, или никакви странични ефекти.

"Такива алергии могат да се отключат от генетичното разположение на всеки човек, от околната среда и излагането на организма на външни фактори, като тютюнев дим и замърсяване на въздуха", уточни д-р Стаевска. По думите й симптомите на алергията могат да бъдат екзема, запушване на носа и сърбеж в гърлото.

"С течение на времето, ако тази алергия не се лекува, се повишава рискът от развиване на астма. Честотата на тези заболявания нараства най-вече в развиващите се страни. От алергологична гледна точка нашата страна се намира сред развитите държави", каза още доц. д-р Стаевска. 

 

 

Водещи

Най-четени