Тревожно! Лекарствата срещу малария вече не помагат 13.11 | 16:45

Коварната болест взема 600 000 жертви всяка година

От Филипа Тодева

Нова заплаха тегне над Азия. В югоизточната част на страната се разпространява малария, която е устойчива на лекарства. Експертите се опасяват, че това застрашава достиженията в борбата срещу тази болест, която убива годишно в световен мащаб над 600 хиляди души, предаде AP.

Най-много жертви маларията взема в Африка, но сега тревога буди нейната резистентност в страните по протежението на река Меконг.

Лечебните терапии, използващи лекарството артемизин, помогнаха за намаляването с една четвърт на смъртните случаи от болестта в глобален мащаб. Но същевременно бе констатирана ширеща се резистентност на преносителите на заболяването към лекарства на границите на Тайланд с Миянмар и Камбоджа. Подобно явление бе наблюдавано и в Южен Виетнам и по всяка вероятност то съществува и в Южен Лаос.

Специалистите изтъкват, че все още не е открито алтернативно антималарийно лекарство за резистентните форми на заболяването, отбелязва БТА.

Комарите, пренасящи паразита, са проявявали устойчивост на медикаменти и преди. Това се случи със хлорхинина, който помогна за елиминирането на пандемията от Европа, Северна Америка, Карибския басейн, от части на Азия и Южна и Централна Америка през 50-те години на миналия век.

И тогава резистентността най-напред се прояви на тайландско-камбоджанската граница и в началото на 90-те години на миналия век познатите медикаменти срещу това заболяване се оказаха безполезни в повечето части на планетата. Учените от десетилетия работят над създаването на антималарийна ваксина, но засега тя все още не е видяла бял свят.

Водещи

Най-четени