Трима делят тазгодишната Нобелова награда за медицина 03.10 | 15:13

Отличието им се присъжда за работата, довела до по-доброто разбиране на имунната система

От iNews.bg

Тазгодишната Нобелова награда за медицина или физиология беше поделена от трима учени - Брус Бойтлер, Жул Хофман и Ралф Стайнман за по-доброто разбиране на имунната система, пише nobelprize.org.

За работата си върху задействането на вродения имунитет Бойтлер и Хофман получиха престижната награда. Стайнман пък беше отличен за откриването на дендритните клетки и ролята им в механизмите на наследствения имунитет.

"Тазгодишните Нобелови лауреати революционизираха разбирането за имунната система, откривайки ключови принципи, улесняващи функциите ѝ", се казва в изявлението на Нобеловия комитет.

Бойтлер от САЩ и Хофман от Люксембург си поделят едната половина от наградата на стойност 10 милиона шведски крони (1,46 милиона долара). Стайнман от Канада получава другата половина.

Живеем в опасен свят - патогенните микроорганизми (бактерии, вируси, гъбички и паразити) ни заплашват непрекъснато, но ние сме оборудвани с мощни защитни механизми. Първата линия на защита - вроденият имунитет, може да унищожи нахлуващите микроорганизми и да предизвика възпаление, което допринася за блокиране на "нападението".

Ако микроорганизмите пробият тази защитна линия, в действие влиза адаптивният имунитет. Със своите Т и Б клетки, той произвежда антитела и клетки-убийци, които унищожават заразените клетки. Справяйки се успешно с инфектираните части, адаптивната имунната система поддържа имунологичната памет, която позволява по-бързо и мощно реагиране следващия път, когато същите микроорганизми ни атакуват.

Тези две защитни линии на имунната система осигуряват добра защита срещу инфекции, но също така представляват и риск. Ако активираният праг е твърде нисък или пък ако ендогенните молекули активират системата, възпалителните процеси може и да се задействат.

Тези компоненти на имунната система са били идентифицирани стъпка по стъпка през ХХ-ти век. Благодарение на поредица от открития, също удостоени с Нобелова награда, знаем как се изграждат антитела и как Т-клетки разпознават чуждите вещества.

Въпреки това, до откритието на Брус Бойтлер, Жул Хофман и Ралф Стайнман за механизмите, които предизвикват активиране на вродения имунитет и адаптивния имунитет, остана загадка.

Междувременно световните агенция съобщиха, че Ралф Стайнман е починал на 30 септември на 68 години от рак на панкреаса. Нобеловите награди не се присъждат посмъртно. От Нобеловия комитет казват, че когато са направили избора, не са знаели, че Стайнман е мъртъв, и сега преглеждат правилника.

Най-четени