Трябва ли да плуват бременните жени? 30.08 | 08:27

За ползите от плуването по време на бременност

От iNews.bg

Плуването е един от спортовете, които могат спокойно да се практикуват от всички, защото освен че е забавно, е и добър начин за поддържане на фигурата. Но дали плуването е безопасно за бременните жени?

За всички онези, които искат да знаят дали е безопасно да плуват по време на бременността, отговорът е категорично да. Бъдещи майки определено могат да продължат да се занимават с плуване, ако желаят да направят това.

Някои лекари препоръчват плуване като едно от упражненията, които могат да се правят по време на бременност, но много хора имат съмнения дали плуването е добра идея, защото се опасяват, че плуването може да е вредно за плода. Интернет изданието buzzle предлага няколко съвета за това.

Ползите от плуването по време на бременност

- Плуването по време на бременност не носи допълнителен стрес върху тялото, подобно на другите упражнения, а водата поддържа тялото и така бременната жена се чувства по-лека, докато е във водата, независимо от тежестта, която чувства в долната част на корема си.

- Плуването повишава способността на организма да произвежда и използва повече кислород, подобрява циркулацията на кръвта и тонизира мускулите на тялото.

- Според Американската асоциация за бременност плуването е най-безопасното упражнение по време на бременност, тъй като при плуването вероятността от нараняване е минимална.

- Много бъдещи майки имат проблем с гаденето сутрин, което може лесно да бъде преодоляно именно с помощта на плуването.

- Подуването също е основен проблем на повечето бременни жени, което ги кара да се чувстват неудобно. Басейнът и плуването спомага и за този проблем.

Предпазни мерки за бременните жени в басейн

Въпреки че за повечето бременни жени е безопасно да плуват, някои от тях, особено онези, които имат някакъв здравословен проблем - сърдечно-съдови проблеми, белодробни проблеми, и т.н., се нуждаят от препоръката на своя лекар, преди да започнат да плуват.

Ако редовно сте плували, преди да забременеете, съвсем спокойно можете да продължите да го правите, без да променяте нищо. Не забравяйте да разгреете тялото, преди да влезете във водата.

Въпреки многото въпроси, свързани с плуване по време на бременност, както и със сигурността за бременните жени в хлорираната вода, няма научни изследвания, който да доказват, че е опасно да се плува. Напротив -  експертите казват, че е полезно да се плува, както за майката, както и за бебето.

Естествено, хубаво е да се провери дали басейнът е добре дезинфекциран, за да се предотвратят инфекции. Все пак не забравяйте първо да се консултирате със своя личен лекар, преди да се втурнете към басейна.

Водещи

Най-четени