Трябват ни 3500 спасители по Черноморието 07.03 | 13:22

За басейните спасители ще има достатъчно, но проблемът е със спасителите на плажа, алармират от БЧК

От Кремена Бедерева

За басейните и плажовете по Черноморието са необходими около 3500 спасители, каза във Варна началникът на дирекция "Водноспасителна служба" в БЧК Антон Налбантов, цитиран от БТА.

По думите му и през тази година проблемът ще бъде с осигуряването на специалисти, които да работят край морето.

За басейните спасители ще има достатъчно. Голяма част от хората, които изкарват курсовете за спасители на море, заминават за САЩ и Кипър, посочи Налбантов.

По думите му проблем е и размерът на заплатите. Това са основните причини средната възраст на спасителите по морето да е 50 години. В момента БЧК разработва концепция за осигуряване на екипи от спасители от вътрешността на страната, допълни Налбантов.

По думите му областните дирекции на Червения кръст ще имат възможност да изпращат такива специалисти, като се договарят директно с концесионерите на плажовете. Налбантов коментира още, че с приемането на Закона за здравето ще бъде актуализирана и Наредбата за водното спасяване.

Той уточни, че едно от предложенията е спасителните постове на плажовете да се разкриват поетапно, което ще облекчи концесионерите. БЧК обаче ще настоява да се запази изискването в разгара на сезона постове да има на всеки 100 метра от ивицата.

Налбантов посочи, че задачата на Червения кръст е да популяризира водното спасяване във вътрешността на страната. По думите му причината е, че 80 на сто от случаите на удавяния всъщност са във водоеми, а не на басейн или на море.

Според него вече се реализират превантивни програми сред децата в областите Хасково, Сливен и Благоевград. Антон Налбантов и председателят на БЧК Христо Григоров присъстваха днес на отчетното събрание на областната организация на Червения кръст във Варна.

Нейният председател Илия Раев съобщи, че през 2011 година в региона са действали 39 дружества с 4 714 членове. Организацията е раздала над 4 хиляди лева като еднократни помощи на хора с много тежки социални проблеми.

През годината са обучени 181 нови спасители, като се очаква през тази година да бъдат проведени още 12 курса.

Водещи

Най-четени