Туршията е една от причините за появата на гастрит 02.12 | 14:15
Защо все пак туршиите са вредни?

Освен враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е една от причините за появата на гастрит.
Както всички останали нации, и българите си имат традиционно меню и характерен начин на хранене. Особено през зимния сезон почти няма трапеза по нашите географски ширини, на която да не е сервирано кисело зеле, кисели краставички, мариновани чушки и най-вече туршия, която, както знаем, е едно от основните мезета за ракия. Малцина обаче осъзнават, че този тип хранене е нездравословно, независимо от това, тези вредни кулинарни навици се повтарят от десетилетия и се предават от поколение на поколение, пише Ирена Лазарова в Gotvach.bg.
Защо все пак туршиите са вредни?
Повечето от тях са с огромно съдържание на готварска сол, което е огромна опасност за здравето, особено за хора със сърдечно-съдови заболявания или склонни към затлъстяване. Вместо да набляга на суровите плодове и зеленчуци, българинът предпочита предимно сладката и туршиите. Малцина от сънародниците ни си дават сметка, че тези "деликатеси" са вредни за стомаха. Първенството в "лошата класация” води киселото зеле, което присъства ежедневно в чиниите на повечето хора. Почти няма българско семейство, което всеки сезон да не приготвя зимнина.
Самият процес представлява анаеробна ферментация, извършваща се в "среда” на марината или саламура. Микроорганизмите отделят млечна, маслена и оцетна киселина, различни алкохоли и съединения. Към зимнината често се добавят и подправки като чесън, копър, магданоз, черен пипер, кимион и др. Крайният резултат е – продукт с крайно солен или кисел вкус. В почти всяка рецепта присъства и захарта, с което нюансът на здравословна храна се "обогатява”.
Зеленчуците могат да се запазят месеци, но дали хранителните им качества ще са същите? Отговорът е – не. По-голямата част от витамините изчезват, в резултат на саламурената/маринованата среда и термичната обработка. Полезните качества са заменени с висока концентрация на солеви и киселинни агенти, които спомагат за по-пикантния вкус на тези храни.
Освен враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е една от причините за появата на гастрит – друго заболяване, често срещано сред сънародниците ни. Високите нива на киселинност в съдържанието й вредят на стомашната и чревна лигавица.
Вече сме в сезона на туршиите, киселото зеле и краставички. Това е храна, любима на по-голямата част от българите, които биха я отписали трудно от менюто си. Все пак се придържайте към баланса. Вероятно и за зимнината важи сентенцията – да се консумира с удоволствие и мярка.
Водещи
-
Столичното летище се сдоби с нов противопожарен автомобил
Автомобилът, с който летището разполага, е от най-ново поколение, произведен през 2025 г. и е...
05.03 | 15:15
-
"Беше много трудно за гледане": Риши Сунак критикува отношението на Тръмп към Зеленски
Миналия месец Тръмп нарече Зеленски "диктатор без избори" и заяви, че има слаб рейтинг на...
05.03 | 15:00
-
Дете влиза в болница след половин литър водка, други младежи - след вейпове и енергийни напитки
Половин литър водка в тийнейджърски организъм
05.03 | 14:30
-
Певицата Жана Бергендорф сключи споразумение с прокуратурата
я се призна за виновна и бе осъдена на три месеца условно с три години изпитателен срок
05.03 | 14:15
Най-четени
-
Държавният бюджет за тази година влиза на първо четене в пленарната зала на Народното събрание
Рискове пред финансовата рамка
05.03 | 09:27
-
Нинова: Върви се към приключване на войната в Украйна
"Огромна грешка е, ако всички пари отиват за оръжия."
05.03 | 09:59
-
На всеки 100 сделки, които се случват, само 27 са с ипотечен кредит
За миналата година ръстът в цените на имотите бе около 16 процента
05.03 | 09:45