Увеличават безплатните прегледи на неосигурените бременни 07.08 | 15:32

Държавата поеме изцяло биохимичните изследвания за увреждане на плода на всички бъдещи майки

От iNews.bg

Програмата за детско и майчино здравеопазване предвижда увеличаване на прегледите по време на бременността на неосигурените. Това съобщи в Кюстендил здравният министър д-р Петър Москов, като припомни, че досега неосигурените бъдещи майки имаха право само на два безплатни прегледа.

Занапред държавата ще финансира изцяло и биохимичните изследвания, които констатират отрано дали плодът е увреден. В момента Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) поема само стойността на консумативите, а самото изследване се заплаща от всички пациентки, независимо от осигурителният им статус. Това важно изследване вече ще се покрива напълно от бюджета на Министерството на здравеопазването, каза Москов.

В рамките на следващите десет дни договорите между министерството и областните болници по програмата за детско и майчино здравеопазване - за развитие на медикосоциални центрове към областните болници, ще бъдат на разположение за сключване, информира министърът.

 

"Това ще даде възможност родителите на деца с хронични увреждания да намерят най-добрия и безплатен път за лечение - през личния си лекар и педиатъра до консултативния кабинет, където на функционален принцип, без да бъдат приемани от специалист, който ще им изработи ясен и конкретен план за лечение”, обясни Петър Москов, цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени