Увеличение на здравната вноска няма да има скоро 21.08 | 08:38

Промените в Спешната помощ стават видими догодина

От Христина Рафаилова

Политическо решение за вдигане на здравната вноска няма. Това каза ресорният министър Таня Андреева в ефира на Нова телевизия.  

Тя обясни, че идеята е възникнала по време на обсъждането на Националната здравна стратегия, не се обмислят конкретни стъпки в тази посока. Министърът обяви, че има нужда от повишаване на осигуровката. По нейно мнение така нещата в системата ще започнат да се случват.

Също така увеличението е нужно, тъй като редица дейности в болниците са недофинансирани. Андреева беше категорична, че преди да се вдигне вноската, трябва да се покаже на хората, че ще има ефект от това.

Тя коментира въвеждането на втори осигурителен стълб. Съгласие за демонополизацията на здравната каса имало от коалиционните партньори, както и от всички политически партии. Причината да не се въведе била липсата на средства. Министърът каза, че 1,400 млрд. лева, които са били заделени за това, са били прехвърлени към държавния бюджет по време на управлението на ГЕРБ. Финансовият министър не могъл да даде отговор на Андреева за какво за изхарчени тези пари. 

Андреева каза, че с Националната стратегия ще се въведе много по-строг контрол при даване на лиценз на болниците от НЗОК. По нейни думи в лечебните заведения ще трябва да има нужната апаратура и персонал, също така ще има 24-часови екипи, които ще се на място, за да могат да реагират при спешни случаи. 

Тя добави, че се работи по програми за превенция и профилактика на социално значимите и скъпоструващите заболявания. Сред приоритетите били онкозаболяванията. 

Според министъра редица лекарства у нас са толкова евтини, че има недостиг. Причината била, че компаниите нямали интерес да ги регистрират на българския пазар, тъй като цената им ще падне и в останалите страни. Скъпоструващите лекарства обаче стрували до 60% от бюджета на НЗОК.

Андреева обеща положителните промени в Спешната помощ да станат видими следващата година. 

Водещи

Най-четени