Ужасяващите последствия от високите токчета (ВИДЕО) 29.08 | 16:43

Продължителното носене на високи обувки може да навреди сериозно на стъпалата ви

От Лазар Тодоров

Високите обувки със сигурност придават повече стил и нежност на дамите и стоят по-добре с повечето им тоалети, но все пак те трябва да внимават с токчетата. Ето защо.

Специалисти от Кралската национална ортопедична болница в Лондон използват модерен 3D скенер, с който доказват вредата от продължителното носене на високи токчета върху стъпалата.

В доклада на учените се описват доказателствата за тясната връзка между високите токчета и болката в стъпалата. Интересно е, че това вече може да бъде видяно в реално време.

Неудобните обувки, които стягат стъпалото, неминуемо водят до проблеми. Когато към това се добавят и високи токчета, бъдещата травма е сигурна, защото цялата тежест на тялото пада върху петите. Така се получава и сериозно натоварване и напрежение върху костите на пръстите.

При носенето на високи обувки пръстите се събрани по неестествен начин, което пък води до промяна във формата на стъпалото и промяна на походката. Това е предпоставка за разтягане на мускулите на крака, а също така причинява и появата на разширени вени.

Специалистите са категорични, че честото носене на високи токчета води до сериозни деформации и подкрепят твърденията си с резултати от 3D скенера, който може да видите във видеото на Jenite.bg

Водещи

Най-четени