Умерено силна геомагнитна буря ударя Земята 12.08 | 12:15

Според прогнозите, магнитното поле ще се стабилизира и ще се върне към нормалния си дневен ход до вторник.

От iNews.bg

Магнитометрите в Геомагнитната обсерватория в Панагюрище регистрираха умерено силна геомагнитна буря, която достигна нашата територия. Причината за това са слънчеви изригвания, които са се случили на 8 август 2024 година и са изпратили порции плазма към Земята.

Въпреки че геомагнитното поле на нашите географски ширини бе засегнато от тези изригвания, бурята се прояви по-слабо в сравнение с по-високите географски ширини, където беше отчетена магнитна буря от степен G3. Това беше съобщено от експерти от Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН).

Според прогнозите, магнитното поле ще се стабилизира и ще се върне към нормалния си дневен ход до вторник.

С напредването на настоящия слънчев цикъл, броят на активните региони на Слънцето продължава да расте, което увеличава вероятността за по-чести и по-силни магнитни бури. Данните сочат, че настоящият 25-ти слънчев цикъл може да бъде значително по-интензивен от предвиденото. През месец юли броят на слънчевите петна почти се удвои спрямо прогнозите, а през месец август се очаква този показател да се утрои.

Водещи

Най-четени