Умира ли се от разбито сърце? 04.04 | 15:13

Напълно възможно, ако изпитате достатъчно силна и стресираща емоция

От Кирил Русев

През 1986 година 44-годишна жена постъпва в Масачузетската обща болница. По собствените ѝ думи тя се е чувствала отлично цял ден, но следобед започнала да изпитва смазваща болка в гърдите, "пълзяща" и по лявата ѝ ръка.

Класически симптом на инфаркт, но с тази разлика, че жената не страда от коронарна болест на сърцето. В артериите около органа не е открит животозастрашаващ съсирек. Тоест, отстрани изглежда като сърдечен удар, но всъщност не е типичен пример за такъв.

Описвайки необичайния случай в журнала New England Journal of Medicine, Томас Райън и Джон Фалън предполагат, че увреждането на сърдечния мускул е възникнало в резултат по-скоро от емоционални, отколкото от физиологични причини. По-рано през същия ден жената е била информирана за самоубийството на 17-годишния й син...

Един лекар от Вермонт разказва за подобна, но още по-покъртителна случка от практиката си. 88-годишен мъж с история на сърдечно заболяване е открит мъртъв в хамбара до любимия си трактор. Причината за смъртта е инфаркт.

На прага на къщата, точно на мястото с директна видимост към хамбара, лежи мъртва 87-годишната му съпруга. Причината за смъртта отново е инфаркт, но без история на сърдечносъдово заболяване или други идентифицирани в резултат от аутопсията причина. До нея откриват паднало звънчето, с което в продължение на кой знае колко години е привиквала съпруга си за обяд.

В медицината няма точна диагноза за подобни случаи на разбито сърце, но сред кардиолозите е постигната някаква форма на консенсус, че става дума за внезапен стрес, който причинява вентрикуларна аритмия (нарушава сърдечния ритъм, с други думи) или - още по-лошо - води до вентрикуларна фибрилация и исхемия на сърцето.

Както можете да предположите, в този процес основна роля играе автономната нервната система, която контролира сърдечния ритъм, и от него могат да пострадат както хора със сърдечни проблеми (по-вероятно), така и напълно здрави личности (по-малко вероятно).

Въпреки че повечето аутопсии на подобни жертви показват, че при тях има някаква степен на атеросклероза, историята познава и мистериозни случаи като описаните по-горе. Тоест, макар и неформално, феноменът "смърт от разбито сърце" съществува и примерите за това съвсем не са един и два. 

Водещи

Най-четени