Умората се познава по гласа 27.12 | 16:41

Уморените хора говорели по-бавно и „равно“

От Георги Георгиев

Какво биха могли да разберат учените от простото наблюдаване на дадена група хора в социална среда? Много неща, ако съдим по резултатите на австралийски специалисти по акустика, които провели проучване върху ефектите от умората върху индивидуалните гласови характеристики, съобщава Science Daily.

Измерването на степента на умората станало чрез анализиране на човешката реч и определяне на всички промени от нейните нормални параметри.

За проучването били използвани 18-годишни доброволци, чиито гласови характеристики били записвани на всеки два часа за период от едно денонощие, през което участниците трябвало да останат будни.

За това време учените наблюдавали различни компоненти на речта като дължина на паузите, височина на тоновете, както и общото време за изпълнение на поставена речева задача.

Резултатите недвусмислено показали, че при увеличаване на умората речта се забавя и вариациите в тоновете намаляват, тъй като умерите хора контролирали по-зле гласовите си мускули. Така гласовете им ставали "по-равни".

Получените резултатите дават основата за създаването на нов метод за акустичен анализ на ефектите от умората върху централната нервна система, които се проявяват в речта.

Откритията са от важно значение за работниците, работодателите, отговорниците по обществената безопасност, военните и всички, които искат да се справят успешно с ефектите умората по време на дългите работни смени, отбелязват учените.

Новият метод ще позволи един ден на лекарите да направят обективна преценка на състоянието на човек и на възможността му да функционира в работна среда.

Водещи

Най-четени