Умореният шофьор е опасен колкото и пияният 21.01 | 18:37

Няколко часа нощно шофиране са равни на няколко чаши алкохол

От Георги Георгиев

Ново проучване показва, че само два-три часа, прекарани зад волана през нощта носят същия риск от катастрофи както и обръщането на няколко чашки алкохол.

До извода стигнали изследователи от университета в Утрехт, Холандия, които решили да изследват по какъв начин умората влияе върху шофьорските умения на водача. За целта те събрали 14 доброволци между 21 и 25 години и ги помолили да шофират през нощта за период от два, четири и осем часа по магистрала със скорост от 130 км/ч.

По време на теста, доброволците били помолени да останат в центъра на своята лента през цялото време. Целият процес бил заснет от видео камери, които записали всички допуснати от водачите грешки.

Изследователите сравнили резултатите от тестовете с тези на подобни изследвания, анализиращи ефекта на алкохола върху шофирането.

Те открили, че броят на грешките след при два часа нощно шофиране е еднакъв с грешките, допускани от водачи със съдържание на алкохол от 0,5 промила в кръвта. След три часа еквивалентът се качвал 0.8 промила, а след четири и половина часа каране на тъмно промилите достигали до 1.

В резултат на изследването учените призовават шофьорите да вземат на сериозно умората по време на път, тъй като тя е един от най-честите причини за пътни инциденти. Статистики сочат, че 20 % от пътните инциденти в развитите държави са причинени от заспиване на водачите зад волана, поради умора или приемане на лекарства.

В сравнение с алкохола, умората е с една степен по-коварна, тъй като самите водачи не винаги могат да усетят колко са уморени. Проучването показало също, че пускането на силна музика в купето и отварянето на страничните прозорците не помага особено за намаляване на ефекта от умората.

Те съветват шофирането през нощта да не надвишава два часа за да бъдат избегнати неприятни инцидентни. Все още обаче не съществуват точни методи за измерване на натрупаната у шофьорите умора, които пътната полиция може да приложи.

Най-четени