Умуват как да подобрят Спешната помощ 06.06 | 16:20

Промените в системата стават приоритет на Министерството на здравеопазването

От Елена Кирилова

Практически мерки за подобряване на работата на Спешната помощ у нас обсъдиха днес министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева и ръководството на Асоциацията на работещите в Спешната помощ, съобщават от пресцентъра на здравното министерство.

В рамките на срещата са обсъдени условията на работа, организацията и координацията на екипите, както и проблемът с недостига на кадри в системата. Акцент са били и възможностите за специализация на лекари и взаимодействието с тел. 112.

По думите на председателя на асоциацията д-р Десислава Кателиева организацията на спешните медици търси подкрепа от МЗ за намирането на решения на повечето проблеми, включително и за този с нападенията над екипите на Спешна помощ. Според Кателиева кадровото стабилизиране в сектора зависи сериозно от подобряването на заплащането.

От своя страна д-р Таня Андреева обяви, че сред приоритетите на ведомството ще е предприемането на конкретни стъпки, така че на работещите в Спешната помощ да им бъде осигурена по-добра среда за работа. Според нея е изключително важно да бъде създадена стратегия за функциониране на системата през следващия програмен период.

Андреева подчерта, че до 2-3 седмици се очаква Народното събрание да приеме новите санкции за посегателства върху медицински екипи.

В условията на недостиг на финансови средства МЗ планира промени, които да мотивират кадрите за работа в Спешната помощ, обясни министър Таня Андреева.  

В Министерството на здравеопазването скоро ще бъде създадена специална работна група от експерти по спешна медицина. Тя ще работи по детайлите и решенията, които са особено проблемни в момента.

Друга важна цел, която си поставя здравното министерство, е осигуряването на добри условия и възможности за развитие на кадрите в Спешната помощ. Става дума преди всичко за заплащането, специализацията и продължаващото обучение.

МЗ ще направи анализ за това, дали е възможно интегрирането на ЦСМП в процеса на оказване на неотложна помощ, възложена в момента на общопрактикуващите лекари.

Водещи

Най-четени