Универсална ваксина срещу рак - дали е възможно? 09.04 | 15:40

Израелски учени работят върху ваксина, способна да обучи имунната система да търси и унищожава туморни клетки

От Георги Георгиев

Израелски учени работят върху ваксина, способна да обучи имунната система да търси и унищожава туморни клетки. Разработката е направена от учени от университета в Тел Авив и фармацевтичната компания Vaxil Biotheraputics.

Първоначалните тестове показват, че ваксината, която атакува молекула, срещаща се в 90% от всички видове рак, може да се превърне в средство за ефективно унищожаване на повечето от най-разпространените видове рак. В това число влизат ракът на гърдата и простатата.

Сега учените искат да проведат по-широки изпитания върху хора, с които да докажат, че ваксината може да бъде ефективна срещу най-различни видове рак. Те вярват, че един ден разработката може да се използва в борбата с открити рано малки тумори или при предотвратяване на бъдещи метастази след успешно лечение. За момента новата ваксина се приема с умерен оптимизъм в научните и пациентските среди.

Туморните клетки често се изплъзват на имунната система, която не успява да ги разпознае като опасност за организма. Причината в случая е, че за разлика от антигените (чуждите клетки като бактериите и вирусите), раковите клетки са част от тъканите на организма, които обаче не функционират по правилния начин и се израждат.

В основата на новата ваксина стои глюкопротеинът Mucin 1 (MUC 1) – сложна молекула, която се открива в големи количества върху повърхността на раковите клетки. Учените използвали малък фрагмент от тази молекула, с чиято помощ "обучили" имунната система да открива и унищожава тумори.

Здравите човешки клетки също съдържат MUC 1, но в тях количествата са нищожни. Това не позволява на имунната система да ги атакува след ваксинация.

В изявление на Vaxil Biotheraputics се казва, че новата ваксина пораждала ефективна реакция при всички пациенти след приемането на 2 до 4 дози.

Учените изпробвали ваксината върху 10 пациенти, страдащи от определен вид рак на кръвта. При 7 от тях се наблюдавали значителни подобрения в състоянието след ваксинацията, като при трима симптомите на рака изчезнали напълно.

Резултатите от изследването все още не са официално публикувани, но ако бъдещите изпитания се окажат успешни, ваксината може да се появи на пазара в рамките на следващите шест години.

Водещи

Най-четени