Упражненията предпазват от деменция 07.05 | 21:10

Физическите активности потискат "гена на деменцията" и поддържат мозъка здрав

От Боян Кърпачев

Деменцията, като заболяване, се намира в топ 10 на водещите причини за смърт. Експертите твърдят, че може да напредне в списъка, защото все повече хора заболяват от нея, особено в напреднала възраст. Ново проучване съобщава, че избягването на влошаването на болестта на мозъка може да бъде доста лесно. Просто трябва да се запомни, че трябва да се правят упражнения по няколко пъти в седмицата, за да се намали влиянието на "гена на деменцията".

В продължение на 18 месеца изследователи от Университета на Мериленд измервали размера на мозъка на възрастни хора, които били разделени в четири групи. Всеки от участниците притежавал ген, известен като APOE-Е4, който се свързва с повишен риск от деменция. Засечени били и нивата на физическата активност на участниците в експеримента.

До 30 на сто от населението притежава този ген. Изследователският екип имал за цел да определи дали физическите упражнения засягат неговия ефект.

Резултатите от изследването показали, че притежателите на гена APOE-Е4, които се упражняват най-малко три пъти в седмицата имали по-малко цялостно намаляване на мозъчната маса, общ признак на деменция, в сравнение с тези, които се занимават с по-малко или въобще не се упражняват.

"Открихме, че физическата активност има потенциала да се запази обемът на хипокампуса при пациенти с повишен риск за болестта на Алцхаймер. Това означава, че е възможно да се забави появата на симптоми на деменция при тези индивиди", заявява д-р Джей Карсън Смит (J. Carson Smith), един от авторите на изследването. "Физическата активност може да бъде от особена важност за тази група хора".

Проучване, публикувано в сп.
Frontiers in Aging Neuroscience, доказва, че храненето е от също толкова голямо значение за запазване на функциите на мозъка, като физическите упражнения. Особено за хората в напреднала възраст.

"Все още не можем да достигнем нивото на физическа активност, необходимо за предотвратяване на болестта на Алцхаймер", добавя д-р Смит. "Упражненията със сигурност не могат да навредят, така че трябва да се препоръчват на пациентите, независимо дали биха помогнали или не".

Въпреки че може да се различава от популярното мислене, консумацията на повече наситени мазнини (например от храни като кокосово масло) носи на мозъка хранителни вещества, нужни за правилната регенерация и правилна функция.

"Мозъкът вирее най-добре при богата на мазнини и бедна на въглехидрати диета, която за съжаление се среща сравнително рядко днес", пише невролога д-р Дейвид Пърлмутер.

"С премахването на въглехидратите (предимно от зърнените култури) от диетата, ще премахнем и истинския източник на проблеми, които измъчва нашите мозъци и сърца", завършва той.

Водещи

Най-четени