Усещам, че сме от една порода... и с очите! 17.02 | 14:24
Подушваме нещата не само с носа си, но и с очите, установиха учените

Хората възприемат миризмите различно, ако са описани с положителни или отрицателни думи, установиха канадски учени, цитирани от в. Daily Mail.
Съпътствани с положителни думи, миризмите изглеждат "приятни за ядене" дори в случая, когато не са свързани с храни. Симона Манеску и Йоханес Фраснели от университета на Монреал накарали 50 доброволци да душат боров терпентин, гераниол, кимион, пармезан.
Всяка миризма била съпътствана с положително или отрицателно описание на компютърен екран. Терпентинът например бил представен като "борови иглички" или "стар разтворител", гераниолът – като "свежи цветя" или "евтин парфюм", а пармезанът – като "сирене" или "засъхнало повръщано".
Всички участници оценили четирите аромата положително, когато ги съпътствали с положителни описания, и отрицателно, когато думите били негативни. "Резултатите показват, че възприятието на миризмите не е обективно: то се влияе от когнитивната интерпретация, която се появява, когато гледаме етикет", каза проф. Манеску. Смята се, че неприятните миризми причиняват бърза реакция, а приятните – по-бавна, допълва БТА.
В рамките на изследването учените измерили и времето на реакция на участниците. Само миризмата на пармезан предизвикала различно време на реакция, и то по-бавна при положително описание.
Водещи
-
Караджов за блокажа на летището в София: Брутална подигравка с правата на хората
Няма невинни в цялата тази бъркотя, смята транспортният министър
22.06 | 13:00
-
Черният леопард е забелязан преди месеци край Исперих, открити са следи
Изготвен е профил на евентуалния собственик на дивото животно
22.06 | 12:40
-
Атаката на САЩ срещу Иран подготвя пазара на петрол за бум
От обезумели пазари на опции, до покачващи се цени на товарите и дизела - цялата тази...
22.06 | 12:00