Устойчиви свръхбактерии са най-голямото предизвикателство пред медицината 18.11 | 13:11

Рутинните операции могат в близко бъдеще да станат смъртоносни

От Елица Елефтерова

Устойчивите на антибиотици свръхбактерии представляват една от най-сериозните заплахи в историята на медицината, пише Independent, позовавайки се на публикацията на британски експерти в сп. Lancet.  

Специалистите твърдят, че рутинните операции могат в близко бъдеще да станат смъртоносни, тъй като бактериите еволюират и развиват устойчивост към медикаментите, които хората използват в борбата срещу тях. Това може да доведе до заличаването на един век медицински напредък.

Авторите на публикацията твърдят, че британската Национална  здравна служба изпитва сериозни затруднения в грижите за  здравето на хората в постантибиотичната ера, съобщава БТА.

По-рано през тази година главният здравен експерт на Великобритания Сали Дейвис предупреди, че антибиотичната резистентност представлява катастрофална заплаха за медицината и за пациентите, които дори след лека хирургична интервенция са изложени на риск от смърт от невъзможни за лечение инфекции.

Дейвис заяви, че трябва да се предприемат адекватни национални и глобални мерки за справяне с проблема и изтъкна  необходимостта от запълване на "лекарствената празнота" в изследванията и разработването на нови медикаменти за лечение на мутиращи инфекции, припомня изданието.

Експертите отбелязват, че съвременната медицина никога не се е изправяла пред по-сериозна заплаха и че без антибиотици има опасност следоперативното лечение – от леки операции до трансплантации на органи, да стане невъзможно.

Специалистите предупреждават, че разходите за здравеопазване могат да се увеличат съществено, тъй като заради устойчивите на бактерии антибиотици хората прибягват до по-скъпи медикаменти, а болничният престой се удължава. 

Водещи

Най-четени