Утвърдиха Националната здравна карта на страната 23.02 | 12:33

От картата стана ясно, че броят на леглата в болниците у нас е в норма, но те са неравномерно разпределени

От Кремена Бедерева

Националната здравна карта на страната беше утвърдена от Министерския съвет на днешното заседание, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Националната здравна карта на България беше представена в началото на февруари след дългогодишно отлагане на нейното изработване.

От картата стана ясно, че броят на леглата в болниците у нас е в норма, но те са изключително неравномерно разпределени и в 6 области от страната - Кърджали, Разград, Силистра. Хасково, Шумен и Ямбол, са под минималните прагове.

Неравномерно е и разпределението на лекарите – специалисти. Беше отчетен и чувствителен недостиг на леглата за реанимация.

В Националната здравна карта са посочени и лечебните заведения, с които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) задължително трябва да сключи договор за работа, за да обезпечи достъпна медицинска помощ за здравноосигурените граждани – 57 държавни болници, припомнят от Министерския съвет.

С всички останали лечебни заведения, които са получили разрешение за дейност, здравната каса може да сключи договор при желание от тяхна страна и в съответствие с нивата им на компетентност.

Малко след като Националната здравна карта на страната беше представена, представители на пациентски организации разкритикуваха документа, като коментираха, че в него не са заложени никакви реформи и предписания.

Водещи

Най-четени