Ухажват мъже за помощен персонал в болниците 04.08 | 12:45

В Европа отдавна действа подобна схема

От Елица Елефтерова

Нестандартни начини да бори кризата за медицински сестри умува властта. Медицинските колежи ще канят не само жени, но и мъже, да се запишат в ускорен курс за помощен персонал. Министерствата на здравеопазването и на образованието замислят да се създаде двегодишно обучение за помощник-медицински сестри, информира в. "Преса".

В момента докторските помощници учат три години и излизат с квалификация "професионален бакалавър". Вероятно такава степен ще получават помощниците на медицинските сестри, но за по-кратко време. В Европа отдавна действа подобна схема, заради което в министерството са решили да я приложат и у нас.

Идеята ще се коментира и с ректорите на медицински колежи. Те са по-скоро "за", тъй като подобна реформа би им донесла още студенти и съответно - допълнително финансиране.

Надеждите на властта са, че с новата облекчена процедура ще се компенсира поне частично недостигът на медицински сестри. Дейността на този персонал е ниско платена, 400 - 500 лв., а трудът е много тежък.

Освен това родните сестри са много търсени в болници и хосписи в Западна Европа, където се подписват за 1000 -1200 евро на месец. Около 5000 са напусналите системата и потърсили препитание зад граница само за последните три години.

Според статистиката само 4% от помощния персонал в болниците в момента е под 30-годишна възраст, всяка осма болнична помощница е работеща пенсионерка.

Преди дни стана ясно, че със средства от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" в Медицинския университет във Варна започва нов проект, чиято цел е да научи бъдещите медици да общуват нормално с пациентите.

Проектът е на стойност 276 хиляди лева. В България комуникацията медицински персонал–пациенти все още не отговаря на европейските стандарти.

Водещи

Най-четени