Учени: 3D-то може да е опасно 09.11 | 17:00

Най-вредно е за деца под 6 години

От Лазар Тодоров

Гледането на филми в 3D формат може да бъде опасно за деца под 6-годишна възраст, пише The Telegraph. Японската Компанията Nintendo 3DS, която произвежда видеоигри и електронни устройства и скоро ще разработи 3D в своите услуги, предупреди родителите, че 3D-то е опасно за малчуганите.

Новата функционалност може да повреди зрението на децата, като забави нормалното им развитие. Това е опасно, защото в тази възраст децата се развиват. Предупреждението важи и за новите устройства, които предлагат 3D "изживяване", без да слагаме специални очила.

През април 2010 година корейска компания излезе със съобщение, че 3D очилата могат да предизвикат епилептични припадъци, промени в зрението, световъртеж, гадене и спазми. Гейл Стивънсън от университета в Ливърпул смята, че няма официално доказателство за вредата от 3D. Според него не само 3D-то, а всяка друга дейност може да ни причини вреди.

"Докато седите на дивана и гледате телевизия в продължение на часове, също могат да се проявят симптоми като гадене, световъртеж, дезориентация", твърди той. Посланието на Стивънсън е, дори и децата ни да гледат 3D, да го правят с чести почивки.

Водещи

Най-четени