Учени от БАН доказаха: Шест „Е“-та в храните причиняват рак 21.07 | 14:15
Изследователите са уведомили за резултатите българските и европейски власти. От ЕFSA им отговорили, че „няма новина“
Български учени предупреждават за 6 опасни добавки-подобрители в преработените храни, означени с "Е", които увреждат човешката ДНК и могат да предизвикат раково или друго тежко заболяване. Става въпрос за: оцветителите еритрозин – Е127; индиго кармин – Е132; фаст грийн - Е 143; консервантът натриев нитрит - Е 250; добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.
Това обяви на пресконференция доц. Георги Милошев, ръководител на Института по молекулярна биология към БАН. Екипът му е направил проучването чрез иновативен метод в лабораторията по молекулярна генетика към Института, предаде БТА.
Според доц. Милошев дори в незначителни дози -огократно по-ниски от сега разрешените, тези добавки в храните създават риск от онкологично или друго заболяване. Изследваните добавки предизвикват увреждане в структурата на ДНК на човека.
За да няма увреждане, тези добавки, влагани от производителите на преработените храни за ефект на вкус и цвят и трайност на продуктите, трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от разрешените в момента, предупреди ученият.
Изследователите са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните (EFSA).
Изненадващо обаче от EFSA изпратили отговор, че резултатите от проучването на нашите учени "не са новост". За сметка на това пък Европейската агенция по безопасност на храните дори посочва, че в "проучването на лабораторията има някои слабости и ограничения".
Научната публикация, посветена на него, ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет, отбелязват от EFSA.
Крайното становище на европейската агенция е, че научната публикация на българските генетици не осигурява нова информация, отнасяща се до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA.
"Ако информацията не е нова за Европейската агенция, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им”, коментира доц. Милошев.
Водещи
-
Опашка от автомобили, чакащи да преминат Дунав мост при Русе
Затруднено е движението от и за Румъния
08.01 | 20:00
-
Депутатите приеха на първо четене и петте законопроекта за промени в Изборния кодекс
Вижте какво включват те
08.01 | 19:40
-
Даниела Везиева: Застрашени са всички сектори на бизнеса
Според нея Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде преработен, за да не се...
08.01 | 19:20
-
Бг властите са искали данни за десетки потребители на Теlеgrаm
Πpeз изминaлaтa 2024-a ca били yдoвлeтвopeни 7 зaявĸи oт нaшaтa cтpaнa зa пpeдocтaвянe нa ІР...
08.01 | 19:00
Най-четени
-
Без бензин може да останем от март
„Готови сме, знаем проблема и работим по него. Надяваме се в парламента да припознаят също...
08.01 | 12:00
-
Инцидентът блокира временно тунел "Топли дол"
От МВР потвърдиха, че при инцидента няма пострадали хора. Автомобилът е изтеглен извън пътното...
08.01 | 09:45
-
Неофициално: Подновяват преговорите за кабинет
В понеделник президентът Румен Радев заяви, че ще даде още малко време на преговарящите...
08.01 | 09:59
-
Герджиков: В момента ври казан
Вързаха ръцете на президента с тази т.нар. домова книга, която е голяма смешка и се чудя как...
08.01 | 15:00