Учени от БАН доказаха: Шест „Е“-та в храните причиняват рак 21.07 | 14:15

Изследователите са уведомили за резултатите българските и европейски власти. От ЕFSA им отговорили, че „няма новина“

От iNews.bg

Български учени предупреждават за 6 опасни добавки-подобрители в преработените храни, означени с "Е", които увреждат човешката ДНК и могат да предизвикат раково или друго тежко заболяване. Става въпрос за: оцветителите еритрозин – Е127; индиго кармин – Е132; фаст грийн - Е 143; консервантът натриев нитрит - Е 250; добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.

Това обяви на пресконференция доц. Георги Милошев, ръководител на Института по молекулярна биология към БАН. Екипът му е направил проучването чрез иновативен метод в лабораторията по молекулярна генетика към Института, предаде БТА.

Според доц. Милошев дори в незначителни дози -огократно по-ниски от сега разрешените, тези добавки в храните създават риск от онкологично или друго заболяване. Изследваните добавки предизвикват увреждане в структурата на ДНК на човека.

За да няма увреждане, тези добавки, влагани от производителите на преработените храни за ефект на вкус и цвят и трайност на продуктите, трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от разрешените в момента, предупреди ученият.

Изследователите са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните (EFSA).

Изненадващо обаче от EFSA изпратили отговор, че резултатите от проучването на нашите учени "не са новост". За сметка на това пък Европейската агенция по безопасност на храните дори посочва, че в "проучването на лабораторията има някои слабости и ограничения".

Научната публикация, посветена на него, ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет, отбелязват от EFSA.

Крайното становище на европейската агенция е, че научната публикация на българските генетици не осигурява нова информация, отнасяща се до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA.

"Ако информацията не е нова за Европейската агенция, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им”, коментира доц. Милошев.

Водещи

Най-четени