Учени развенчаха мита за диетичния хляб 12.06 | 10:33
В зависимост от организма - и белият, и черният са полезни

Някои хора реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия. Това установиха израелски учени, цитирани от "Прес асосиейшън".
Учените от института Уайзман са наблюдавали какви са нивата на мазнини, холестерол, глюкоза и микроелементи на участниците, както и чревните им бактерии.
Половината от доброволците получавали пресен пълнозърнест хляб с квас една седмица, а останалите - бял хляб. След това почивали две седмици и се разменили.
"Резултатите противоречат много на очакванията ни. Те показват, че няма клинично значима разлика между ефекта от тези два вида хляб, за който и да е от измерваните параметри", посочва ръководителят на изследването проф. Еран Сегал.
В крайна сметка някои реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия. Според учените това зависи от личната гликемична реакция и индивидуалното съчетание на чревните бактерии.
Като цяло обаче разликата между ефекта от двата вида хляб е малка.
Водещи
-
Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се срещнат в Аляска идния петък
Новината обяви американският президент
09.08 | 09:45
Най-четени
-
От днес, 8 август, цените на стоките и услугите в България трябва да са представени в две валути – и в лева, и в евро
Етикетите трябва да показват с еднакъв шрифт двете цени, но няма изискване коя да е водеща –...
08.08 | 09:59