Учени развенчаха мита за диетичния хляб 12.06 | 10:33
В зависимост от организма - и белият, и черният са полезни

Някои хора реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия. Това установиха израелски учени, цитирани от "Прес асосиейшън".
Учените от института Уайзман са наблюдавали какви са нивата на мазнини, холестерол, глюкоза и микроелементи на участниците, както и чревните им бактерии.
Половината от доброволците получавали пресен пълнозърнест хляб с квас една седмица, а останалите - бял хляб. След това почивали две седмици и се разменили.
"Резултатите противоречат много на очакванията ни. Те показват, че няма клинично значима разлика между ефекта от тези два вида хляб, за който и да е от измерваните параметри", посочва ръководителят на изследването проф. Еран Сегал.
В крайна сметка някои реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия. Според учените това зависи от личната гликемична реакция и индивидуалното съчетание на чревните бактерии.
Като цяло обаче разликата между ефекта от двата вида хляб е малка.
Водещи
-
Близо половината от българите предпочитат настоящото правителство да продължи да управлява
Това показват данни от проучване на „Тренд”. Ето и подробностите:
21.03 | 10:45
-
Голяма промяна в културата! Повече пари за археолозите
Разходите за политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в...
21.03 | 10:15
Най-четени
-
Депутатите гласуваха на второ четене макрорамката на държавния бюджет за 2025 г.
Не се предвижда вдигане на данъци и се залага дефицит от 3% от БВП
21.03 | 05:42
-
Слънчев петък, температурите тръгват нагоре
Максималните температури ще бъдат от 15°д о 17°C в цялата страна, а в района на Сандански - до...
21.03 | 08:00
-
На 21-ви март православната църква почита Преподобни Яков Изповедник
Преданието разказва, че не са известни мястото му на раждане, както и мястото, където е бил...
21.03 | 09:15