Учени създадоха устройство феномен 20.02 | 11:07

Механизмът му може да намали броя на хирургичните операции

От Теодора Кокаланова

Вдъхновено от катетъра ново устройство позволява на лекари да имат 3D изображение в реално време на сърцето и артериите, съобщиха американски изследователи, цитирани от ЮПИ.

Устройството може да направлява по-добре лекари по време на сърдечна операция и да допринесе за отпушване на артерии от полепнали по стените им кръвни съсиреци, без да се прибягва до значима хирургична интервенция, поясниха учени от Технологичния институт на Джорджия.

То комбинира ултразвукови датчици с електроника в един-единствен чип, който предава сигналите му на външния свят посредством 13 миниатюрни кабела. Кардиолозите ще разполагат със сигнална светлина, благодарение на която ще виждат тромби в запушени артерии. Според медицинските специалисти използването на устройството ще намали значително броя на хирургическите операции. 

С него лекарите ще имат възможността да видят вътрешността на артерия или сърце, за разлика от повечето досега използвани устройства, които позволяваха надникването единствено в напречни разрези. Ако артерията е напълно запушена, медиците се нуждаят от система, която да им покаже цялостно нейното изображение - фронтално, задно и странично. Този вид информация досега не можеше да бъде получена, предаде БТА.

Водещи

Най-четени