Учени ще човъркат из гените на стареенето 09.04 | 10:51

Дали да не очакваме скоро хилядолетници?

От Боян Кърпачев

Генетиците планират в съвсем близко бъдеще да започнат да експериментират с гените на стареенето, сподели Брайън Кенеди, президент на института "Бък", специализиран за фундаментални и приложни изследвания на стареенето.

Участниците в третата международна конференция "Генетика на стареенето и дълголетието" в Сочи са обсъждали проблемите около забавянето на процеса на стареенето при хората, съобщава БТА.

"Прогрес има, защото хората започват да мислят, че това е възможно. Аз съм на мнение, че скоро ще видим значими експерименти сред хората. Съществува група учени, които могат да започнат съвсем скоро", заявява Кенеди.

Той уточнява, че прогресът в изучаването на механизма на стареенето е огромен. Преди 30 години учените не са знаели как да контролират стареенето. Едва преди 20 години генетиците са започнали да откриват възможности да забавят процеса при прости организми като мухи, червеи и т.н. А само преди 10 години учените са установили гените, които влияят на процеса на стареенето.

"Сега разполагаме с препарат, който забавя стареенето при мишки. Проблемът е само в това как да преминем към следващия етап и от животински модели да се насочим към експерименти, които ще ни помогнат да разберем как да удължим живота на хората", добавя Кенеди.

Учените не искат да извършват генетични изследвания, отнемащи 30 години, и да установят резултатите, когато започналите експеримента не са вече сред живите. Един от главните проблеми на специалистите, участващи в експериментите, е липсата на достатъчно надеждни маркери на стареенето, които да определят действието на препарата върху хората.

Водещи

Най-четени